Theresa May odbacila pozive da odloži Brexit

Britanska premijerka Theresa May odbacila je u ponedjeljak pozive da odloži izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i poručila da će se još više zalagati da parlament odobri zakon o razvodu od Unije.

Brexit
Brexit

May je rekla da će prije odlaska pred lidere EU-a još razgovarati sa predstavnicima vlade i opozicije o njihovoj zabrinutosti u vezi sa sporazumom.

Theresi May bi, nakon odbacivanja dogovorenog plana za Brexit s Evropskom unijom i izglasavanja povjerenja u parlamentu, danas trebao isteči rok da zastupnicima predstavi “plan B” izlaska iz EU.

Samo nekoliko sedmica prije nego što bi Britanci trebali napustiti EU, premijerka je u ponedjeljak ponovno u parlamentu govorila o tome na koji način planira riješiti zastoj koji je nastao pošto su zastupnici prošle sedmice odbacili njen prijedlog.

Pretpostavlja se da će zamjenski plan biti dosta sličan prvom dogovoru, a koliko je sve to važno za May govori činjenica da je otkazala sudjelovanje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji počinje u ponedjeljak i traje tjedan dana.

Britanski zastupnici će moći dopuniti taj “plan B”. O njihovim izmjenama glasat će se u utorak 29. januara, tačno dva mjeseca prije dana određenog za istupanje iz EU-a.

Prema Reutersu, May će pokušati prekinuti zastoj oko Brexita prijedlozima fokusiranim na dobivanje više ustupaka od EU.

Euvopska unija, čija je ekonomija šest puta veća od one u Ujedinjenom Kraljevstvu, naglašava kako želi izlaz Britanaca po propisima, iako su glavni dužnosnici izrazili frustracije i žaljenje zbog krize u Londonu oko Brexita koja se sve više produbljuje.

“Često govorim da Shakespeare nije napisao bolju tragediju od one kojoj trenutno svjedočimo u Britaniji”, rekao je Michael Roth, njemački ministar za europske poslove.

May nije uspjela postići dogovor s opozicijskom Laburističkom strankom te se očekuje kako će pokušati pridobiti 118 glasova pobunjenika iz vlastite stranke te glasove manje sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP).

Otkako je Britanija izglasala izlazak iz EU-a na referendumu u junu 2016. godine, londonska politička elita raspravlja o tome kako napustiti evropski projekt koji su pokrenule Francuska i Njemačka nakon razarajućeg Drugog svjetskog rata.

No kako se dan Brexita približava, u Bruxellesu se sve više spominje mogućnost odgode kako bi se spriječio kaotičan izlazak bez dogovora.

“Ako nam kažu da je to radi raspisivanja novih izbora ili novog referenduma, to bi bilo prihvatljivo, ali to mora biti brzo, ne više od nekoliko sedmica”, ocijenio je evropski diplomat.

May i dalje isključuje mogućnost održavanja drugog referenduma. Za njegovo organiziranje trebalo bi više od godinu dana, ocijenio je Downing Street.

Takav scenarij zagovaraju Škotska nacionalna stranka (SNP), Liberalno-demokratska stranka, velška nacionalna Plaid Cymru i Zeleni koji pozivaju Jeremyja Corbyna da im se pridruži. No kad bi se laburistički čelnik odlučio za drugi referendum to bi potaknulo niz ostavki u njegovu kabinetu, piše britanski dnevnik The Guardian.

Po anketi koju je YouGov proveo među 1.070 ispitanika za pokret People’s Vote koji traži drugi referendum, 56 posto Britanaca bi u slučaju novog referenduma glasalo za ostanak u EU-u, što je najviši postotak nakon referenduma održanog u junu 2016. na kojemu je odlučeno o Brexitu.

Vrijeme za Brexit pomalo istječe, prenose britanski mediji uz napomenu kako je riječ o najvećoj promjeni za Veliku Britaniju u vanjskoj i trgovinskoj politici u posljednjih više od 40 godina.

Dosad je primijećeno malo toga što ujedinjuje podijeljene članove parlamenta, osim odbijanja plana premijerke May za izlazak koji predviđa bliske ekonomske veze s EU-om.

Glavna britanska oporbena stranka, Laburistička zalaže se za nove izbore, a premijerku May poziva da isključi mogućnost Brexita bez prethodnog sporazuma, dok drugi zastupnici u parlamentu lobiraju za različita rješenja – od održavanja drugog referenduma do izlaska bez prethodnog sporazuma.

Premda su članovi parlamenta odbacili njen sporazum o izlasku s EU-om, nisu srušili vladu, a May sada parlamentu mora predložiti novi prijedlog izlaska iz članstva u EU.

U međuvremenu su pregovori koje je premijerka May tražila kako bi postigla konsenzus o dogovoru o Brexitu zašli su u slijepu ulicu pošto je britanska čelnica ocijenila da je “nemoguće” ispuniti uvjet koji su postavili laburisti.

Predsjednik laburista Jeremy Corbyn zatražio je u četvrtak od čelnice konzervativne vlade da jasno isključi mogućnost izlaska iz Evropske unije bez dogovora do 29. marta prije nego počne bilo kakve pregovore.

“Nemoguće, jer to nije u nadležnosti vlade”, odgovorila mu je May.

Prema njezinim riječima, “postoje samo dva načina da se spriječi izlazak bez dogovora”: izglasavanje dogovora u parlamentu i “poništenje ishoda referenduma” održanog 2016.

Ocijenivši “nepravednom” potonju mogućnost, dodaje da jedino parlament može spriječiti razlaz bez dogovora.

Velika je Britanija je 2016. na referendumu odlučila izaći iz Evropske unije, a tada je 52 posto birača glasalo za tu odluku.

Posted by on 2019-01-22. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login