TI: EU podložna korupciji

Transparency International Bosne i Hercegovine

Transparency International Bosne i Hercegovine

Institucije Evropske unije nisu imune od korupcije i treba ih zaštititi od neprimjerenog uticaja lobista, navodi se u objavljenom izvještaju organizacije ‘Transparency International’.

Na 250 stranica dugačkom izvještaju TI navedeno je da EU ima dobru podlogu za rad u skladu s visokim etičkim principima, ali da se pravila za suzbijanje korupcije ne sprovode dovoljno dosljedno, što otvara mogućnost za razne vrste zloupotreba.

‘Loša praksa, nedostatak političke volje, netransparentnost odlučivanja i nejasnoće na koga se propisi odnose podrivaju inače zdrave temelje EU’, tvrdi TI, međunarodna organizacija koja se bavi širenjem svijesti o korupciji i predlaže mjere za njeno suzbijanje.

Ova organizacija podsjeća na slučaj komesara za zdravlje i zaštitu potrošača Johna Dalyja koji je pretprošle godine smijenjen zbog neprijavljivanja kontakta s lobistima duhanske industrije, kao i na nekoliko slučajeva podmićivanja poslanika Evropskog parlamenta koje je 2011. razotkrio britanski Sandy Times.

Prema anketama, čak 70 posto Evropljana vjeruje da je korupcija prisutna u institucijama EU.

‘Transparency’ stoga preporučuje obaveznu registraciju lobista, kojih prema nekim procjenama u Bruxellesu ima preko 15.000.

Prema sadašnjim propisima, upisivanje u registar lobista je dobrovoljno i nema sankcija za one koji ne žele da se prijave, prenosi Tanjug.

Sem toga, TI se zalaže da se evropskoj agenciji za borbu protiv prevara OLAF prošire ovlaštenja i da se ojača njena nezavisnost od Evropske komisije.

Posted by on 2014-06-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login