TI: Korupcija prilikom zapošljavanja prisutna na svim nivoima

BiH, korupcijaKorupcija prilikom zapošljavanja u državnim institucijama i preduzećima prisutna je na svim nivoima vlasti u BiH, tvrde u TI BIH. Konkursi se namještaju za pojedince bliske vlasti, ali je to djelo najteže dokazati. Građani su spremni dati mito za zaposlenje, a to prijaviti samo u slučaju kada budu prevareni.

Procedure i zakoni za prijem u državnu službu i firmu kao da su napravljeni da omoguće malverzacije prilikom zapošljavanja i postavljanja osoba bliskih vlasti, kažu u Transparency international BiH.

Konkursi se nerijetko raspisuju sa unaprijed postavljenim uslovima koje ispunjava određena osoba. U TI navode primjer konkursa koji zahtjeva da se javi kandidat, kojem je istekla kazna zbog nasilja u porodici.

U takvim slučajevima konkurs ili bude poništen ili komisija izabere podobnog ,a neuspješnog kandidata. Najveći broj prijava građana odnosi se upravo na ovaj vid korupcije, kažu u TI. Drugi problem je plaćanje za radno mjesto.

Javna je tajna da za zaposlenje u državnoj službi ili firmi postoji cjenovnik, ali i posrednici zaposleni u organima vlasti. Ni prevare nisu rijetkost, a ovu vrstu kriminala najteže je dokazati.

Nerijetko su i sami građani dio korumpiranog sistema. Veliki broj njih spreman je dati novac kako bi došli do zaposlenja.

Među političkim elitama nema volje za promjenu zakonskih rješenja, jer se radnim mejstima nagrađuje i kupuje lojalnost prije i poslije izbora, tvrde u TI. Prema njihovim podacima, u BiH do sada niko nije procesuiran zbog namještanja konkursa ili korupcije prilikom zapošljavanja.

Posted by on 2011-08-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login