Tijesna pobjeda ljevičarskoga kandidata na izborima u Ekvadoru

Lenin Moreno

Lenin Moreno

Ljevičarski vladin kandidat za predsjednika Lenin Moreno tvrdi u nedjelju navečer po lokalnom vremenu da je pobijedio na predsjedničkim izborima u Ekvadoru, dok njegov izazivač s desnice osporava takav rezultat i traži ponovno prebrojavanje glasova, otvarajući put potencijalnim prosvjedima u ovoj povijesno turbulentnoj andskoj zemlji.

Moreno je osvojio 51,06 posto glasova u usporedbi s 48,94 posto koje osvaja konzervativni kandidat Guillermo Lasso, objavilo je izborno povjerenstvo zemlje nakon 93.5 posto prebrojanih glasova. Samo izborno povjerenstvo nije proglasilo pobjednika.

“Igraju se s voljom naroda”, kazao je u nedjelju navečer bivši bankar Lasso za ekvadorsku televiziju, tražeći ponovno prebrojavanje i navodeći da je on stvarni pobjednik.

On se pozivao na prvi krug izbora u veljači, kad je trebalo nekoliko dana da konačni rezultati budu objavljeni i kada su se njegovi pristaše okupili pred sjedištem izbornog povjerenstva kako bi, tvrdili su, spriječili pokušaje prijevare.

Obojica kandidata u svojim tvrdnjama o pobjedi pozivala su se na dvije odvojene izlazne ankete, otvarajući prostor za moguće prosvjede.

Deseci Lassoovih pristaša marširali su u nedjelju navečer u njegovom rodnom gradu Guayaquilu izvikujući parole protiv prijevare, a za demokraciju, izjavio je jedan očevidac za Reuters.

No, Moreno, paraplegični bivši potpredsjednik koji je obećao potaknuti socijalne službe, već je slavio pobjedu koja će produljiti desetljeće dugu vladavinu ljevice u toj zemlji.

“Od sada, krenimo raditi za zemlju! Svi mi!”, kazao je Moreno svojim pristašama u ekvadorskoj prijestolnici Quitu.

Poraz Lassoa na izborima donijet će olakšanje osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, kojemu je Lasso obećao da će ga premjestiti iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu.

To će također promijeniti trend u Južnoj Americi gdje su desničarske vlade došle na vlast u Brazilu, Argentini i Peruu, nakon što je završio nekretninski boom, a porasle optužbe za korupciju.

“Revolucija je ponovno trijumfirala u Ekvadoru”, objavio je na Twitteru predsjednik na odlasku Rafael Correa. “Desnica je izgubila, unatoč svojim milijunima i svojim medijima”, napisao je on.

Posted by on 2017-04-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login