THE TIME : 12 šokantnih činjenica o seksu

William Masters i Virginia Johnson su postali poznati po revolucionarnim istraživanjima seksualnosti koja su sprovodili na Univerzitetu Washington u St. Louisu tokom 1950ih i 1960ih-. Oni su bili toliko poznati, da je kompanija „Showtime“ odlučila pokrenuti novu TV seriju o njima naziva – Gospodari seksa ( Masters of sex ). Njihova otkrića su promijenila način na koji razmišljamo o seksu a posebno o ženskoj seksualnosti. Njihova studija je pokazala da su žene u stanju doživjeti višestruke orgazme, između ostalog. To su u svoje vrijeme bile revolucionarne ideje, ali nova istraživanja o ženama i seksu otkrivaju neke činjenice koje bi šokarale i Mastersa i Johnsonovu. Donosimo najnovija istraživanja o seksu koje je sproveo  dr. Eden Fromberg iz SoHo OBGYN-a i iz nove knjie Naomi Vulf : Vagina – nova biografija.

seks

seks

1. Krugovi svjetla utiču na našu plodnost
Žene menstruiraju tokom mladog mjeseca (kad je mrak) i ovuliraju za vrijeme punog mjeseca (kada je svjetlo). Sada, u svijetu punom umjetne rasvjete i ekrana,  žene nisu usklađene sa svojom biologijom i sa prirodom. Neki su pokušali mijenjanjem svjetla u spavaćim sobama promijeniti svoju ovulaciju.

2. Žene mogu zatrudnjeti do 8 dana nakon seksualnog odnosa
Studije su pokazale da spermatozoidi mogu preživjeti u cervikalnom mukusu, od pet do osam dana nakon seksualnog odnosa, prije no što jajna ćelija bude oplođena

3. Visoke potpetice loše utiču na orgazam
Pojedini proizvođači cipela su razvili poseban luk u cipelama sličan onom u karlici žena, pri orgazmu. Štikle prave kontrakciju u karlici koja je problematična jer onda dno karlicene uspijeva da se zgrči tokom orgazma. “Orgazam obično kao da ide od nule do 60” objašnjava dr. Fromberg. “Ako ste već kod broja 55 (noseći štikle, nećete doživjeti potpuno iskustvo”.

4. Orgazam čini ženu kreativnijom
Studije su pokazale da orgazam čini ženu samopouzdanijom, produktivnijom i kreativnijom. Ali postoji kvaka –  žene doživljavaju bolje orgazme kada su kreativne.

5. Kontraceptivne pilule umrtvuju libido
Svaka hormonska kontracepcija daje i psihološku sporednu pojavu. Žene često imaju problema sa začećem kada prestanu piti antibejbi pilule,  jer ako su ih recimo partneri privlačili dok su one bile na pilulama, moguće je da uopšte nisu kompatibilni biohemijski.

6. Sjedenje na stolici može uzbuditi ženu
Pudendalni nervi, koji se nalaze ispod stražnjice i “sjedeće kosti”, “hrane” sunđerasto i erektilno tkivo. Sjedenje u određenim stolicama zna napraviti pritisak na pudendalne nerve tako da dovedu do seksualnog uzbuđenja.

7. Sjedenje na stolici može i oslabiti orgazam
Sjedenje na stolici veći dio vremena može skratiti karličnu kost i ojačati mišiće koji su veoma važni za potpuni orgazam. Kada su ovi mišiči stegnuti od pretjeranog sjedenja, žene teže postižu orgazam.

8. Žene imaju tri erogene zone
Te zone su klitoris, G-tačka i otvor grlića materice. Neki bi nametnuli kako su bradavice nepravedno izostavljeni na ovoj listi.

9. Nervni završeci su različito raspoređeni u vagini
Svaka žena je jedinstvena pa su nervni završeci raspoređeni različito u njenim genitalijama. To znači da svaka žena postiže orgazam na različite načine.

10. Materica zadržava spermatozoide, pusliranjem pri orgazmu
Okrugli ligamenti na završetku velikih usmina tokom orgazma pulsiraju tako da grlić ima mogućnosti da sakupi sjeme.

11. Dobra hidratacija vodi boljem orgazmu
S obzirom na to da je tijelo najviše sačinjeno od tečnosti, ako ste hidrirani,  veće su vam šanse da ćete doživjeti orgazam.

12. Sve žene mogu doživjeti orgazam
Skoro pa da ne postoji žena koja ne može doživjeti orgazam. “Žene su programirane da bi doživljavale orgazam” objašnjava Fromberg i dodaje: “Ali svaka ne može naučiti koristiti svoje tijelo”.

Posted by on 2014-04-23. Filed under Ljubav & Seks, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login