Titov sef i dalje krije tajne

 

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito

Riječ je o depou 555 u Narodnoj banci Srbije, a većina predmeta u njemu nekad je bila vlasništvo kraljevske porodice.

Poštovaoci nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ove godine su obilježili 25. maj, dan koji se zvanično slavio kao njegov rođendan. Istovremeno, vodi se sudski proces o njegovoj zaostavštini iz sefa Narodne banke Srbije, nad kojim je do skoro stajala oznaka državne tajne.

Još jedan rođendan druga Tita – bez njega, ali tu su poštovaoci njegovog djela. Ni ovoga puta među eksponatima nisu mogli vidjeti nijedan predmet iz tzv. Titovog sefa.

Riječ je o depou 555 u Narodnoj banci Srbije. Sef je otvoren, pa ponovo zatvoren. Komisija koju je formirao predsjednik Srbije, popisala je stanje i utvrdila da je većina tih predmeta nekad bila u vlasništvu kraljevske porodice.

„Unutar sefa ima mnogo stvari koje pripadaju mome dedi, baki, mome ocu, stricu Tomislavu i drugom stricu princu Andreju. Mi smo čuli da ima i nekoliko stvari porodice Broz“, kazao je prijestolonasljednik, Aleksandar Karađorđević.

Parnica, ako nema dogovora

Pripadnost ovih predmeta kraljevskoj dinastiji utvrdila je 1982. godine i Komisija Predsjedništva SFRJ. U sefu je pohranjeno 11 vreća sa raznim dragocjenostima – 29 kilograma zlata u polugama i prahu, brilijanti, dijamanti, desetine hiljada američkih dolara i njemačkih maraka, kao i brojni drugi predmeti.

„To je sve, sem dve stavke, sitne, praktično beznačajne, ustvari nasleđe Karađorđevića“, ističe Oliver Antić, predsjednik Državne komisije.

Zapisnici o sadržaju depoa su predstavljeni sudu koji je, međutim, tražio da svako od nasljednika pojedinačno precizira šta mu pripada. U slučaju da se ne dogovore – slijedi parnica.

„Onda mora porodica Karađorđević da se tuži međusobno. Znači, neki ne priznaju, nekima je sporno ovo, nekima ono, da li ovo potiče od princa Pavla, kraljice Marije, kralja Aleksandra… I ako tu nastane spor, ja mogu da vam kažem da niko od ovih koji su sad živi, neće doživeti kraj“, dodaje Antić.

Prijestolonasljednik, ipak, vjeruje da će postupak biti okončan ove godine.

„Kao i kod svih porodica, postoje manji sukobi, ali nisu teški. Ja mislim da će tome pomoći i advokati sa dve strane. Ako nema jedinstva, moramo da čekamo mnogo godina ili decenija“, ističe Karađorđević.

‘Državna prevara’

Unuk Josipa Broza Tita, podsjeća da se ostavinska rasprava vodi 35 godina i da je, kaže, neobično da niko od porodice nije uspio da dobije bar dio ostavštine. Što se tiče otvaranja sefa, kaže, sumnja u postupak utvrđivanja njegovog sadržaja.

„Ako otvaranju sefa ne prisustvuje niko od članova porodice, niti advokati, sve je jasno. To je opet državna prevara, kao što je sve danas državna prevara“, smatra Joška Broz, Titov unuk.

Tek kada sudski postupak završi, javnost će biti u mogućnost da vidi šta se nalazi u sefu 555.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-05-26. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login