Tjelovježba ublažava negativno djelovanje antidepresiva na libido

 

Tjelovježba
Tjelovježba

Tjelovježba može biti pravo rješenje u ublažavanju negativnog djelovanja antidepresiva na seksualnu želju kod žena.

U istraživanju su sudjelovale žene, koje uzimaju antidepresive. Naučnici su ih podijelili u 2 grupe. Žene iz jedne grupe su vježbale 30 minuta neposredno prije seksa, a iz druge grupe su vježbale 3 puta nedeljno po 30 minuta na dane i u vrijeme kada su to htjele.

Prethodna istraživanja su također pokazala da tjelovježba povećava želju za seksom i vjerovatnost postizanja orgazma, ali ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da tjelovježba ublažava negativan učinak uzimanja antidepresiva, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Tierney Lorenz.

Sve sudionice su ispunjavale upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovoj seksualnoj funkciji, želji i zadovoljstvu tokom seksa.

Samo 30 minuta vježbanja neposredno prije seksa značajno povećava želju za seksom i povećava vjerovatnost postizanja orgazma.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Depression and Anxiety, je pokazano da je seksualnu disfunkciju, koja je česta nuspojava antidepresiva, lako pobijediti tjelovježbom umjerenog intenziteta.

Naučnici ističu da su rezultati ovog istraživanja naročito važni jer veliki broj ljudi pati od smanjene seksualne želje zbog uzimanja antidepresiva. Također ističu da planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili ima li tjelovježba isti učinak i na seksualnu funkciju kod muškaraca koji uzimaju antidepresive.

Posted by on 2013-12-19. Filed under Ljubav & Seks, Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login