Tokom 2013. godine primljeno 186 prijava korupcije

korupcija, BiHTokom 2013. godine primljeno je 186 prijava građana Bosne i Hercegovine koji se odnose na sve nivoe vlasti u BiH, a najveći broj prijava se odnosi na sektor državne uprave, zatim sektore obrazovanja, zdravstva, pristupa informacijama, građevinarstvo i sukob interesa, podaci su Transparency Internationala BiH.

Tokom prezentacije godišnjeg izvještaja Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije koji postoji u okviru TI BiH istaknuto je da se većina prijava odnosi na nepravilnosti prilikom zapošljavanja u navedenim sektorima.

Tokom 2013.godine podnijeli smo deset tužbi za kršenje Zakona o slobodi pristupu informacijama na svim nivopima vlasti u BiH – protiv Parlamentarne skupštine BiH, Centralne izborne komisije, ministarstva, tužilaštva, uprave i inspektorati, i svi prtedmeti se još nalaze u postupcima pred nadležnim sudovima – rekla je koordinator za pružanje pravne pomoći u Centru Ena Kljajić – Brkić danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Dodala je da je tokom prošle godine ovaj centar dobio šest postupaka pred sudom, te da je podnio i četiri krivične prijave

Kljajić – Brkić naglašava da je iz godine u godinu primjetan porast broja prijava koje se odnose na korupciju u obrazovnom sistemu.

Prema njenim riječima, tokom 2013. godine primljeno je 20 prijava koje se odnose na zdravstveni sektor, gdje se mnogi žale na postupanje medicinskog osoblja, ali su prijave većinom anonimne i bez dostave elementarnih podataka.

U ovom sektoru brojne su prijave takozvanih (tzv.) zviždača, zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji otkrivaju malverzacije u poslovanju uprave ustanove – naglašava Kljajić – Brkić.

Ističe da se ubjedljivo najveći broj prijavljenih slučajeva u 2013.godini odnosi na sektor državne uprave, gdje su se prijave odnosile na regularnost u procesu zapošljavanja, to jest na neregularno sprovedene konkurse za prijem državnih službenika na svim nivoima vlasti, ali i prijem zaposlenika u javna preduzeća i javne ustanove.

Tokom deset godina, koliko postoji ovaj centar, pristiglo je 10.000 prijava, od čega su pravnici postupali u preko 1.500 predmeta.

Program menadžer TI BiH Ivana Korajlić rekla je da je ova organizacija pokrenula globalnu kampanju pod nazivom “Probudi se” a koja ima za cilj da ukaže građanima na posljedice korupcije u različitim sektorima kroz različit medij.

U sklopu kampanje TI BiH raspisao je nagradni konkurs za amaterske video – klipove na temu korupcije koji je otvoren od 3.do 17. februara.

Osnovna tema konkursa je “Korupcija neće nestati ako zatvoriš oči pred njom – Probudi se!”. – Video-klipovi mogu biti na bilo kojem mediju i moraju da budu kraći od tri minute. Radovi se mogu dostaviti na poštansku i putem e-mail adrese – rekla je Korajlić.

Za prva tri pobjednička klipa biće dodjeljena nagrada u iznosu od 500 KM, a o tome koji će klip pobjediti uticaće i broj glasova na društvenoj mreži Facebook.

Korajlić navodi da građani BiH od skoro korupciju mogu da prijave putem web portala namijenjenog za prijavu slučajeva korupcije koji glasi prijavikorupciju.org

Posted by on 2014-02-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login