Tokom SFF-a radno vrijeme Umjetničke galerije BiH do 22 sata

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, zbog velikog interesiranja javnosti za izložbu Graysona Perrya “Taština malih razlika” i rastućeg broja posjetilaca, raditi po produženom radnom vremenu, od 10 do 22 sata.

Izložba “Taština malih razlika” se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

Inspirirane ciklusom slika “Život razvratnika” Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakewella od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći.

Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti.

Kompozicija svake od tapiserija donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje.

– Izložba je jako slojevita. Nema puno radova, ali na njima je veliki broj detalja, simbola i informacija – istaknula je kustosica Umjetničke galerije Ivana Udovičić, opisujući ovu izložbu.

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire.

Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene čineći je otvorenijom za eksperimente.

“Taština malih razlika” sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Williama Hogartha, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perryevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Councila i kolekcije Arts Councila kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i “Viktoria Miro” galerije, a realizirana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije “Sfumato” i kompanije AlixPartners.

Uz ovu izložbu u Umjetničkoj galeriji postavljena je i izložba “Život Roma + Animirani film BeeBoy” Sadka Hadžihasanovića i stalna postavka “Oprostorena intima”, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Posted by on 2017-08-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login