Top 5 najopasnijih sportova na svijetu

Reli Dakar1. Reli Dakar
Svake godine možemo čuti vijesti o smrti ljudi na ovom reliju, među kojima ima motociklista, gledaoca i organizatora takmičenja. Francuski motociklist Pascal Terry prva je žrtva Dakara 2009. u Argentini i Čileu. Ali u svakom slučaju, Dakar za svakog vozača ima izuzetnu važnost. Ukupno je ova najteža utrka svijeta od 1979. uzela 54 života.

2. Utrka Formula 1 na vodi
Iako je brzina utrke F1 na vodi manja od jurećih formulinih automobila, ipak je opasnija. Materijali za F1 na vodi su lakši nego za F1 automobile te lakše plove na površini vode. Kada se objekt u velikoj brzini sudari sa vodenom površinom to je kao da se direktno zabijete od zid. Stoga, u F1 na vodi i usljed malog sudara sa vodom, veslač je slomljen. Kineski igrač u F1 na vodi Peng Linwu je u svojoj karijeri vidio smrt tri vozača.

3. Utrke F1 automobila
U usporedbi s relijem Dakar, F1 ima veću brzinu, no ima visok indeks sigurnosi. Bez obzira da li su posrijedi staze ili dizajn automobila, inženjeri najprije razmatraju o sigurnosti vozača. Ali u svakom slučaju, automobil koji vozi brzinom 300 km na sat je prilično opasan, pa smo zato u ovim utkama vidjeli puno nesreća. Nesreća bivšeg svjetskog šampiona Senea je jedna od najpoznatijih, za njegovim je životom žalio cijeli svijet.

4. Skijanje
Većina zna da je skijanje vrlo opasno, pogotovo alpsko skijanje. Naravno, profesionalni skijaši su ikusni, pa znaju izbjeći opasne situacije. Ali kako je brzina skijanja vrlo visoka, a zaštita nikad nije dovoljna i zbog male greške skijaši se nađu u pogibeljnoj opasnosti. Godine 2001. svjetski prvak je poginuo na super-veleslalomu u Francuskoj.

5. Jedrenje na dasci
Jedrenje na dasci se može nazvati najizazovnijim sportom i najvećom igrom čovjeka i prirode. Igrači su vrlo hrabri, jer im život ovisi od pomoći jednog konopa i daske. Očito je da je opasnost ovog sporta prilično visoka, a ako se nesreća dogodi, vrlo često se tijelo i ne pronađe. Godine 2000. poznati daskaš Douglas koji je ukupno osvojio 3 šampionata na takmičenjima izgubio je život na Havajima.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login