Topla jesen na Prokoškom jezeru

Prokoško jezeroJesen koja kalendarski već uveliko traje, na Prokoškom jezeru u neposrednoj blizini Fojnice, gotovo je neprimjetna.

Novembarsko sunce dovelo je mnogobrojne ljubitelje prirode samo 20-tak kilometara od gradske vreve, na jedno od najljepših jezera koja postoje u Bosni i Hercegovini.

Ova oaza mira i prirodnih ljepota, se nalazi na planini Vranici, na 1.636 metara nadmorske visine. Pejzaž cijelog jezera je posljednjih godina narušen zbog velikog broja vikendica koje su izgrađene u neposrednoj blizini.

Međutim, to ne sprečava veliki broj bosanskohercegovačkih građana ali i turista, ljubitelja prirode, da svoje slobodno vrijeme provedu u ovoj oazi mira.

Ono što je specifično za Prokoško jezero jeste to da je u njemu još uvijek ostao endemični primjerak vodozemca – triton.

Četinarska stabla koja krase ovaj “park prirode” stvaraju dojam kao da je “zlatno godišnje doba” još uvijek daleko.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je planinu Vranicu i Prokoško jezero i zatekla veliki broj posjetitelja koji su uživali uz razne sadržaje, biciklizam, plovidbu, nogomet i neizostavni rošilj.

Jedan od mnogobrojnih posjetilaca je bio i Zeničanin Kenan Bajrić, koji je iz svog grada stigao sa prijateljima.

“Vrijeme je prekrasno i slobodan dan poželjeli smo provesti na našem omiljenom izletištu”, kazao je Bajrić za Anadolu Agency, istakavši kako bi se trebalo poraditi na sanaciji puta koji vodi do Prokoškog jezera.

Posted by on 2014-11-10. Filed under Fojnica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login