Toshiba gasi dvije svoje fabrike u inozemstvu

Toshiba Japanski tehnološki gigant Toshiba saopćio je kako će zatvoriti dvije od tri svoje fabrike televizora u inozemstvu. Fabrike će prekinuti rad u narednih šest mjeseci.

Kompanija je već prekinula domaću proizvodnju televizora, navodi kako će “integrirati” svoja proizvodna postrojenja u Kini, Indoneziji i Poljskoj do kraja marta 2014. Nisu zvanično saopćili koje će fabrike preživjeti, ali su saopćili kako će dvije fabrike biti prodate ili ugašene.

Nikkei javlja kako bi fabrika u Indoneziji mogla preživjeti zbog svoje visoke proizvodne efikasnosti.

Reforme će prepoloviti Toshibinu globalnu radnu snagu u proizvodnji vizualnih proizvoda, poput TV-a i Blu-ray playera, sa šest hiljada radnika, koliko je bilo u martu ove godine, na tri hiljade.

Od tri hiljade radnih mjesta, dvije će biti u inozemstvu, dok će jedna hiljada biti u Japanu. Japanski radnici bit će raspoređeni unutar kompanije.

Toshiba trenutno posjeduje četiri baze za proizvodnju televizora, uključujući podružnicu u Egiptu.

“Toshiba će se fokusirati na rastuća tržišta poput Azije, Bliskog Istoka i Afrike, gdje je očekivan i rast u potražnji”, saopćili su iz kompanije.

Prodaju vizualnih proizvoda obustavit će u neprofitabilnim oblastima, pretežno u Centralnoj i Južnoj Americi, s izuzetkom Brazila i Meksika.

Posted by on 2013-10-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login