Transparency International: EU podložna korupciji

Transparency InternationalPrema saznanjima, na 250 stranica dugačkom izvještaju TI navedeno je da EU ima dobru podlogu za rad u skladu s visokim etičkim principima, ali da se pravila za suzbijanje korupcije ne sprovode dovoljno dosljedno, što otvara mogućnost za razne vrste zloupotreba .

Institucije Evropske Unije nisu imune od korupcije i treba ih zaštititi od neprimjerenog uticaja lobista, kaže se u danas objavljenom izvještaju organizacije “Transparency International”.

Na 250 stranica dugačkom izvještaju TI navedeno je da EU ima dobru podlogu za rad u skladu s visokim etičkim principima, ali da se pravila za suzbijanje korupcije ne sprovode dovoljno dosljedno, što otvara mogućnost za razne vrste zloupotreba.

“Loša praksa, nedostatak političke volje, netransparentnost odlučivanja i nejasnoće na koga se propisi odnose podrivaju inače zdrave temelje EU” – tvrdi TI, međunarodna organizacija koja se bavi širenjem svijesti o korupciji i predlaže mjere za njeno suzbijanje.

Ova organizacija podsjeća na slučaj komesara za zdravlje i zaštitu potrošača Johna Dalyja koji je pretprošle godine smijenjen zbog neprijavljivanja kontakta s lobistima duhanske industrije, kao i na nekoliko slučajeva podmićivanja poslanika Evropskog parlamenta koje je 2011. godine razotkrio britanski “Sandy Times”.

Prema anketama, čak 70 posto Evropljana vjeruje da je korupcija prisutna u institucijama EU.

“Transparency” stoga preporučuje obaveznu registraciju lobista, kojih prema nekim procjenama u Bruxellesu ima preko 15.000.

Prema sadašnjim propisima, upisivanje u registar lobista je dobrovoljno i nema sankcija za one koji ne žele da se prijave.

Sem toga, Transparency International se zalaže da se evropskoj agenciji za borbu protiv prevara OLAF prošire ovlaštenja i da se ojača njena nezavisnost od Evropske komisije.

Posted by on 2014-04-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login