Transportna zajednica i BiH – Potpisivanje ugovora uskoro?

Ugovor o Transportnoj zajednici BiH bi donio nove saobraćajne operatere, iako ne odmah. Međutim, nikakava reorganizacija ne može pomoći, ne samo BiH već i zemljama u okruženju. Stanje je haotično, željeznice propadaju…

Željeznice FBiH

Željeznice FBiH

Za nekoliko dana, 1. avgusta Željeznice Federacije BiH uvode liniju od Sarajeva do Banjaluke, preko Tuzle. U ŽFBIH kažu da je to „rezultat uspješno okončanih priprema i postignutog sporazuma sa Željeznicama Republike Srpske (ŽRS)”.

Sada je potrebno zamisliti da voz na relaciji recimo, Doboj – Banjaluka, ide istom ili bar približnom brzinom kao voz između neka dva grada u Evropi. Ovo bi u suštini trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva potpisivanja, sada već pridruživanja zemljama, koje su na nedavno održanoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Trstu potpisale Ugovor o Transportnoj zajednici. Iako mnogi smatraju da je ovo u domenu naučne fantastike, stručnjaci kažu da bi se cijeli taj postupak trebao dešavati postepeno, od reorganizacije pa do liberalizacije, što bi na kraju otvorilo tržište za ulazak zainteresovanih putničkih operatera.

Liberalizacija i konkurencija

„Najvažnije u svemu tome je stvaranje prostora za finansiranje željezničke infrastukrutre koja je do sada bila zanemarena. Drugo je postupna liberalizacija tržišta, gdje su svi oprezni ali je činjenica da će ona biti rađena određeni vremenski period. Ta liberalizacija znači otvaranje tržišta, odnosno pružanje mogućnosti drugim operaterima da saobraćaju na ostalim mrežama“, kaže za DW Enes Čovrk iz IPSA instituta iz Sarajeva istakavši ipak da ta liberalizacija neće ići odjednom, već postepeno, iako nema garancija da će EU „čekati“ da BiH ispuni sve uslove da bi ušla na BH tržište: „Biće formiran tim u okviru Transportne zajednice, koji će ocjenjivati stepen ispunjenosti restrukturiranja u BiH, odnosno našu spremnost ili novi krug za nastavak liberalizacije“, ističući da je osnovni cilj cijelog procesa poboljšanje nivoa usluga u željezničkom saobraćaju, putničkom i teretnom.

Željeznice u BiH su dva odvojena sistema i tako i djeluju. Tako je koncipirana i politika i nastup prema Ugovoru o Transportnoj zajednici jer RS uslovljava potpis na ugovor time što će biti ispunjen njen zahtjev, odnosno rotacija ministara tokom odlučivanja i zastupanja stavova iz BiH.

BiH će (još jednom) izgubiti kredibilitet

„Ukoliko BiH do septembra ne pristupi Transportnoj zajednici izgubiće sredstva koja su namijenjena za restrukturiranje. Ali ne samo to. Izgubiće i kredibilitet i mogućnost da i ubuduće participira i kandiduje svoje projekte za transportnu infrastrukturu u BiH i regionu”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović samo nekoliko sati prije nego što je Parlament BiH izglasao nepovjerenje Savjetu ministara BiH.

Špekulisalo se da je ministar saobraćaja Ismir Jusko kovertirao ostavku i da će je podnijeti ukoliko Parlament ne podrži izvještaj o radu Savjeta ministara BiH. Međutim, za sada nema informacija da li bi moglo doći do eventualnih ostavki. Sigurno je da nakon ovakve odluke državnog parlamenta, izvršna vlast nema podršku zakonodavne, što znači da Savjet ministara od sada i zvanično djeluje u „tehničkom mandatu“.

Demagoški optimizam

U ovoj konstalaciji odnosa, godinu dana prije izbora, ni najveći optimisti ne vjeruju da bi moglo biti napretka, uključuji i Ugovor o Transportnoj zajednici koji je trebao biti potpisan do septembra.

„Mislim da je moguće a da li će se desiti do septembra potpis na Ugovor o Transportoj zajednici, to ne znam“, kaže Šarović.

Zanimljivo je da ipak postoje političke strukture koje smatraju da postoji nada da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke, iako to, što  je apsurdno, uvijek dolazi od onih koji drže sve konce u svojim rukama.

„Da li ćemo ovo pitanje oko Transportne zajednice riješiti u narednih sedam, osam dana….. Ja sam siguran da hoćemo. A ne samo da se crvenimo svaki put kada se trebamo pravdati, nego i mnogo više od toga. Ali treba ići dalje“, smatra hrvatski član Predsjendištva BiH Dragan Čović, ne potkreljepljujući ove izjave nijednim realnim argumentom.

Ukoliko i dođe do potpisivanja Ugovora, stručnjaci smatraju da to treba na što bolji mogući način iskoristiti a ne čekati da nas pregazi tržište. Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je ovdje riječ isključivo o potrebi povećanja robne razmjene i boljeg povezivanja, što zahtjeva pouzdan transport.

Evropa prepoznala “bh gluposti”

„Ideja je da se unaprijedi željeznički transport a ne da se i dalje održava nerentabilan sistem i komplikovana struktura. BiH je trebalo da potpiše ugovor a da unutrašnje probleme, poput načina predstavljanja zemlje ispuni kasnije. Neophodan nam je jedinstven sistem transporta i komunikacija. Evropa je prepoznala te naše gluposti u funkcionisanju i pokušavaju da uvedu reda. Sjetite se samo kako su funkcionisale Željeznice Jugoslavije. To što smo nekada imali, to moramo sada da imamo. Samo se postavlja pitanje da li treba da imamo 17 direktora, 20 transportnih organizacija… Suština je u efikasnosti“, kaže Pavlović.

Neko uvijek mora biti žrtva, kaže struka a u slučaju BiH to ima višetruki značaj s obzirom da u ova javna preduzeća vlade nisu ulagale godinama. Samo se gase pojedinačni požari a 20 godina nije napravljen nijedan ozbiljan plan restrukturiranja.

„Ne traba se bojati tog segmenta liberalizacije jer mi suštinski imamo daleko većih problema koje treba rješavati. Dugoročno finansiranje, podrška putničkom saobraćaju i konsolidacija naslijeđenih dugova su tri stvari koje ako ne rješimo, ne mogu nam pomoći nikakav novac od EU. Ne želim da vjerujem ali bojim se, nažalost da željeznice čeka neki loš scenario. Jer, vrijednost kapitala se gotovo izjednačila sa akumuliranim vrijednostima dugoročnih obaveza”, kaže Čovrk.

Zec i kornjača

U Željeznicama nisu htjeli razgovarati o ovoj temi, bar ne još ali nam je iz jednog javnog preduzeća rečeno da je, s obzirom na sadašnju infrastrukturu i sva dugovanja teško očekivati neki bitniji napredak. Ilustrovali su to na jednom primjeru: „Vrhunski atletičar je EU a kornjača na biciklu kome su probušene gume je BiH. Restrukturiranje bi značilo da atletičar dok trči duva s vremena na vrijeme gume kako bi kornjača uopšte završila trku. U jednom tenutku to će biti toliko apsurdno da će atletičar da prođe sam kroz cilj“.

Podsjećamo još jednom da su sve zemlje regiona potpisale nedavno u Trstu Ugovor o Transportnoj zajednici što predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture. BiH je jedina zemlja čiji predstavnici nisu stavili potpis na taj ugovor zbog neslaganja vlasti u RS sa ugovorom u dijelu koji se odnosi na nastup BiH odnosno način odlučivanja u tim tijelima. RS traži rotaciju ministara, za Savjet ministara to je bilo neprihvatljivo, kao uostalom i za EU. Izvjesno je da će se sada strasti smiriti s obzirom da je pitanje na koji način će Savjet ministara BiH od sada djelovati.

Posted by on 2017-07-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login