Travnička Plava voda će napajati pet općina centralne Bosne

Plava voda

Nakon postignutog dogovora predstavnika Srednjobosansko i Zeničko-dobojskog kantona, načelnika općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica, te predstavnika federalnih institucija u vezi djelimičnog iskorištavanja izvorišta Plava voda za snabdijevanje vodom pet općina, može se konstatovati da se napokon krenulo u izvršenje višegodišnje ideje o eksploataciji ovog značajnog vodnog resursa.

Tom investicijom trebaju se obezbjediti dovoljne količine vode za pet navedenih  općina.

Dogovoreno je da će travnička Plava voda napajati pet općina centralnog dijela Bosne, a projekat će koštati oko 40 miliona KM.

– To je za mene veliki završni čin nakon 30 godina pokušaja dovođenja pitke vode u Zenicu sa tog izvorišta. To je prvi put da je investicija i njeno zatvaranje realno postavljeno uz učešće svih zainteresovanih aktera i sve govori da imamo puno razloga da vjerujemo da ovaj projekt može uspjeti. Posebno je važno da je postignut jednoglasan dogovor oko ovog projekta – kazao je premijer ZDK Munib Husejnagić.

Samo djelimično iskorištavanje izvorišta Plava voda omogućit će vodosnabdijevanje općinskih područja Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače.

U pristupu realizaciji projekta Plava voda, a na osnovu zahtjeva i potreba općina, izvršen je raspored i kapacitet vode koje bi one u budućnosti koristile, a dovoljne količine vode dobiti će sve općinske zajednice.

Prema planu finansiranja zainteresovane općine, osim Travnika, obezbijedit će kroz kreditno zaduženje polovinu potrebnih sredstava za izgradnju ovog zajedničkog sistema vodosnabdijevanja od oko 20 miliona KM, dok će kantonalne vlade obezbijediti drugu polovinu putem svojih budžeta iz dijela sredstava vodnih naknada, a federalna Vlada će finansirati razliku potrebnog novca.

Kompletan projekat će se otplatiti u narednih 15 godina, dok je grace period otplate kredita tri godine.

Zanimljivo je na kraju reći da je dosadašnji koncesionar nad Plavom vodom, jedna austrijska firma, kojoj je ovo pravo sudski oduzeto, svoje procjene ovog regionalnog vodovoda za pet općina bazirala na iznosu od oko dvije milijarde KM.

Posted by on 2014-01-12. Filed under Busovača, Novi Travnik, Travnik, Vijesti iz BH gradova, Vitez, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login