Treba li voditi ljubav i kad nismo raspoloženi?

seks

seks

Stara dilema iz spavaće sobe glasi: treba li voditi ljubav kad nismo raspoloženi ili to jednostavno izbjeći?

Istraživanja pokazuju da je bolji izbor seks, čak i ako nismo u jako vrućem raspoloženju, jer se bolje slažemo u vezi onih dana kada se seksamo.

Postoje još dva velika razloga zašto parovi u dugogodišnjoj vezi ili braku imaju seksualne odnose, piše The Wall Street Journal.

Jedan je ‘pozitivan pristup cilju’, poput potrebe da se osjećate intimni s partnerom. Drugi je ‘negativan pristup’, zbog kojega se seksate da biste izbjegli svađe i osjećaj krivnje, objašnjava dr. Amy Muise sa Univerziteta u Torontu.

Njezin je tim angažirao u istraživanju 108 parova koji su svakodnevno vodili dnevnike bilježeći razine svojih želja i seksualnog zadovoljstva.

Također su u dvotjednom razdoblju morali navesti razloge zašto su imali seksualni odnos. Nakon čina svaki je partner odgovorio na upitnik o svojim motivima rangiranih od potrebe da se sami osjećaju bolje do seksa motiviranog željom da se njihov partner ne osjeća odbačenim.

Studija je utvrdila da se, kada želimo seks iz pozitivnih razloga, poput želje da se osjetimo bliži partneru, osjećamo sretniji i zadovoljniji u vezi. To se prenosi partneru, pa je i njegovo/njezino zadovoljstvo veće.

No seks motiviran osjećajem krivnje ne donosi toliko seksualnog zadovoljstva, jer čak i ako mislite da činite uslugu svom partneru, vaša će razina želje utjecati na to koliko uživate u seksu.

‘Muškarci općenito imaju veću želju od žena, ali se ne razlikuju motivi za seks i to kako se osjećamo nakon njega’, kaže dr. Muise.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin.

Posted by on 2013-10-31. Filed under Ljubav & Seks, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login