Tri biljna izvora željeza

žaraUmor, manjak životne energije, pospanost, malaksalost, sve su to znaci da je broj crvenih krvnih zrnaca možda smanjen, a da ćelije ne dobivaju dovoljno kisika.

U prevenciji i liječenju mogu pomoći žara, proso i susam.

Žara – Spada u jedan od najpoznatijih narodnih lijekova protiv anemije. Pošto je „bezopasna” biljka, može se koristiti tokom trudnoće i dojenja, a najbolje u svježem obliku, kao salata ili varivo. Ništa manje nije efikasna ni kada se koristi kao čaj ili tinktura. Ona snabdijeva organizam željezom, kalcijem, magnezijem i manganom.

Zbog svojih odličnih osobina, upotrebljava se za jačanje imuniteta i opću detoksikaciju organizma. U kombinaciji s polenom, predstavlja još snažnije sredstvo za stvaranje hemoglobina, pa samim tim i za liječenje anemije.
 
Proso – U 100 grama prosa nalazi se devet miligrama željeza, što ga svrstava u dobre namirnice za prevenciju i liječenje anemije. Osim toga, pomaže u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, naročito ateroskleroze, potom kod bolesti organa za varenje, oboljenja bubrega i mokraćne bešike.

Odlično je sredstvo za eliminaciju viška tečnosti iz organizma, a samim tim utiče i na smanjenje otoka, koji su česta pojava u trudnoći.

Susam – Izuzetno je bogat željezom, tako da je dovoljno unijeti samo 25 grama ovog sjemena da bi se zadovoljila polovina dnevnih potreba čovjeka za željezom. Osim tog minerala, u velikim količinama je prisutan i kalcij, kao i mangan, bakar, magnezij i selen. Susam je višestruko značajan za trudnice i dojilje jer, između ostalog, predstavlja dobar izvor kvalitetnih bjelančevina, a, također, je odličan čistač crijeva, pa sprečava i liječi opstipaciju.

Posted by on 2014-06-04. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login