Tri grada, tri djela, dva robota i jedan umjetnik

 Alex Kiessling

Alex Kiessling

Bečka turistička zajednica „Wien Tourismus“ osmislila je poseban način promocije Grada Beča i njegove savremene umjetničke scene.

Beč će projektom „Long Distance Art – Global. Studio.Vienna.“ u kojeg su uključeni jedan umjetnik, dva robota i tri umjetnička djela, 26. septembra ove  godine nanovo ispisati historiju umjetnosti.

Ovo je prvi put da će jedan umjetnik istovremeno stvarati tri umjetnička djela u tri različita grada koristeći naprednu robotsku tehnologiju.

Bečki umjetnik Alex Kiessling naslikat će unikatni crtež kojeg će registrovati posebni senzori.

Putem satelita crtež će biti poslan robotima u Londonu i Berlinu koji će replicirati crtež. Umjetnik će crtati u „Muzejskom kvartu“ u Beču dok će na trgovima „Breitscheidplatz“ u Berlinu i „Trafalgar“ u Londonu biti organizovan prijenos uživo putem kojeg će posjetioci moći pratiti dešavanje u ostala dva grada.

Projekt „Long Distance Art – Global. Studio. Vienna.“ temelji se na inovativnim kombinacijama savremene umjetnosti i napredne tehnologije.

“Tim projektom Beč će ponovo potvrditi svoj status Smart Citya kao najinovativnijeg i najbrže rastućeg evropskog grada”, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Posted by on 2013-09-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login