Tri najveće kompanije izvezle milijardu KM

Konvertibilna marka

Konvertibilna marka

Poslovne novine ove godine 27. put organizuju izbor 100 najvećih kompanija u BiH, koji će biti održan 26. juna u Sarajevu. Kako je na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu istakla Alena Ahmetspahić-Fočo, urednica Poslovnih novina, u konkurenciji su sva pravna lica iz FBiH i RS-a koja su predala svoje završne račune za 2013.

“Ove godine završne račune predalo je 29.363 kompanija u BiH, a kompanije će se, kao i do sada, rangirati prema veličini (velike, srednje i male) u četiri kategorije: ukupni prihod, neto dobit, izvoz i investicije”, istakla je Ahmetspahić-Fočo.

Prvi put ove godine Poslovne novine će posebno rangirati banke, preduzeća iz drvne, metalne i prehrambene industrije na nivou BiH, te objaviti analizu poslovanja ovih grana industrije. Također, biće objavljena i analiza poslovanja prerađivačke industrije u Federaciji BiH, sa rejtingom privrednih društava.

“Prema rezultatima poslovanja možemo reći da su u prošloj godini tri najveća izvoznika u BiH izvezla 1,05 milijardi KM. Prva tri najveća investitora u BiH ukupno su investirala 848 miliona KM, a kao i proteklih godina vodeća po neto dobiti su tri javna preduzeća koja su ukupno ostvarila gotovo 303 miliona KM neto dobiti”, kazala je Ahmetspahić-Fočo dodajući da su prve tri velike kompanije na rang-listi 100 najvećih u BiH ostvarile ukupan prihod od 3,35 milijardi KM.

Još jedan od noviteta ove godine jeste i dodjela priznanja uspješnim poduzetnicama i menadžericama u okviru projekta Žene u biznisu – žene poduzetnice i menadžeri, koji Poslovne novine realizuju u saradnji sa federalnim Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta.

Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH podsjetio je ovom prilikom na sredstva koja ovo Ministarstvo izdvaja kao poticaj poduzetništvu žena.

“Od 2004. izdvojili smo više od 2,5 miliona KM za ovu namjenu i sa ovom politikom ćemo i nastaviti jer nam je namjera utvrditi i vrednovati žensko poduzetništvo koje je važan faktor za razvoj ekonomije”, kazao je ministar Halimović.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH istakao je kako je ovaj izbor dokaz da se u BiH može poslovati, da je moguće ulagati i ostvarivati profit.

Posted by on 2014-06-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login