Tropske vrućine : Do vikenda će biti još toplije

ljeto, temperatureToplotni udar i visoke tropske vrućine već nekoliko dana traju na čitavom Balkanu.
Željko Majstorović, klimatolog i meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda je, za agenciju Anadolija, kazao da su trenutne temperature diljem Balkana znatno iznad uobičajenih.

“Temperature posljednjih dana su znatno iznad klimatske normale, a u pojedinim danima dolazi čak i do obaranja rekordnih vrijednosti”, kazao je Majstorović.

Međutim, Majstorović je napomenuo da su u narednim danima moguće i rekordne tempreature i u BiH.

“U BiH do vikenda možemo očekivati i veće temperature od trenutnih, dok poslije vikenda ide osvježenje, ali teško da dođe do pada visokih temperatura. Čak su trenutne temperature na granici rekordnih u odnosu na prethodne godine. Čak i povoljan geografski prostor i bogate zelene površine i šume nisu nam mnogo pomogle da se odupremo visokim vrućinama”, kazao je Majstorović.

Također, i u Srbiji već nekoliko dana traju tropske temperature koje će biti nastavljene i danas. Očekuje se da se živa u termometru podigne i do 38 stepeni.

Zbog rekordnih vrućina povećan je i broj poziva Hitnoj pomoći. Tako je jučer do 17.00 sati pomoć ljekara u Srbiji potražilo više od 100 osoba.

Diljem Hrvatske neć nekoliko dana traje toplotni udar, dok će i danas biti sunčano i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura većinom će se kretati između 31 i 36 stepeni.

Prema navodima Državnog hidro-meteorološkog zavoda (DHMZ), vrijeme u Hrvatskoj će biti toplo i vrlo vruće sve do vikenda. Velike vrućine nepovoljno utječu na zdravlje i raspoloženje. Prema posljednjim podacima, zagrebačka Hitna pomoć bilježi čak 20 posto više intervencija nego što je uobičajeno.

Također, tropske vrućine nisu zaobišle ni Crnu Goru, gdje će i danas vrijeme biti izrazito sunčano i veoma toplo. Najviša dnevna temperatura vazduha kretat će se od 28 do 38 stepeni.

Majstorović stoga ističe da su u posljednjih deset godina u svijetu zabilježene najviše temperature tokom posljednjeg stoljeća.

“Prema posljednjim istraživanjima, u prethodnih 120 godina 7 najviših izmjerenih temepratura se desilo tokom posljednje decenije. Prema tome, evidnentno je da svijet doživljava jedan stalni trend porasta temperatura”, kazao je Majstorović.

Inače, područje Balkana nalazi se pod snažnim uticajem afričkog toplog talasa koji uslovljava tropske temperature vazduha u ovo doba godine. Prema tome, na cijelom Balkanskom poluostrvu temperature prelaze 30 stepeni Celzijusovih.

Kod ovako visokih temperatura ljekari upozoravaju na adekvatno oblačenje, ishranu i uzimanje dovoljno tečnosti. Također, građanima se savjetuje da u najtoplijem dijelu dana ne izlaze iz svojih domova, ukoliko ne moraju.

U tom svjetlu, Majstorović naglašava da svake godine na hiljade osoba diljem svijeta izgubi život zbog visokih temperatura.

“Juni je inače mjesec poznat po velikih oscilacijama i vremenskim promjenama koje negativno utječu na zdravlje ljudi. Prema nekim istraživanjima, godišnje u svijetu oko 10.000 osoba umre zbog visokih temperatura i još nekih vremenskih poremećaja”, tvrdi ugledni bh. klimatolog i meteorolog.

Posted by on 2013-06-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login