Trump greškom naveo Švedsku kao metu terorističkog napada

Donald Trump

Donald Trump

Predsjednik SAD-a Donald Trump je tokom skupa na Floridi, govoreći o ranijim terorističkim napadima u Evropi, greškom naveo Švedsku kao jednu od meta, što je uglavnom naišlo na podsmijeh među Šveđanima na društvenim mrežama.

– Pogledajte šta se dogodilo u Njemačkoj, pogledajte šta se dogodilo sinoć u Švedskoj. Švedska, ko bi mogao u to da povjeruje? Oni su primili veliki broj migranata. Susreću se s problemima za koje nikada nisu mislili da su mogući – rekao je Trump, braneći svoju uredbu o obustavi ulaska u SAD državljana sedam pretežno muslimanskih zemalja, prenosi AFP.

Švedski tabloid “Aftonblandet” na engleskom jeziku je objavio vijesti o nekim događajima koji su se odigrali u petak u Švedskoj – jedan čovjek je primio medicinsku pomoć zbog opekotina, bilo je upozorenja na opasnost od lavine i dogodila se policijska potraga za pijanim vozačem.

Kako navodi AP, neki Šveđani su zbunjeni, a neki se podsmijevaju Trumpovoj jučerašnjoj izjavi da se ogromna nesreća dogodila u Švedskoj, a njegov komentar je izazvao lavinu reakcija na društvenim mrežama.

Među njima se oglasio i bivši šef švedske diplomatije Carl Bildt koji je na svom Twitter nalogu napisao: “Švedska? Teroristički napad? Šta je on pušio?”.

Kako prenosi AFP, Gunar Hokmark, poslanik EP iz Švedske, retvitovao je post u kojem neko ironično piše: “Prošle noći u Švedskoj: moj sin je ispustio hotdog na logorsku vatru. Kako tužno!”.

Francuska agencija takođe navodi da Trumpova portparolka za sad nije odgovorila na molbu te agencije da se razjasni na šta je američki predsjednik mislio govoreći o Švedskoj.

Agencije prenose da su mnogi twitteraši iskoristili jedan od najpoznatijih švedskih brendova, kompaniju Ikea, da bi se narugali Trumpu – jedan od njih je postavio lažno uputstvo “Kako izgraditi granični zid”, navodeći da su svi primjerci rasprodati, vjerovatno aludirajući na to što Trump namjerava da podigne zid ka Meksiku kako bi spriječio ulazak imigranata.

Posted by on 2017-02-19. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login