Trump naredio napad na avio bazu sirijske vojske

Sirija, napadSjedinjene Američke Države izvršile su u četvrtak vojni udar na pozicije sirijske vojske kao odgovor na njen napad hemijskim oružjem u kojem je ubijeno na desetine civila ranije ove sedmice, javlja CNN.

Po naredbama američkog predsjednika Donalda Trumpa, američki ratni brodovi ispalili su 59 krstarećih raketa Tomahawk na zračnu bazu sirijske vojske gdje su bili smješteni ratni avioni koji su izveli hemijske napade.

Ovaj udar prva je direktna vojna operacija koju su SAD izvele protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada tokom šestogodišnjeg građanskog rata u ovoj zemlji, te predstavlja znatnu eskalaciju američke vojne kampanje u ovoj regiji, što bi od strane sirijske vlade moglo biti protumačeno kao objava rata.

– Večeras sam naredio ciljani vojni napad na zračnu bazu u Siriji odakle je pokrenut hemijski napad – kazao je Trump u kratkom obraćanju novinarima u Mar-a-Lagu odakle je naredio vojni udar samo nekoliko sati ranije.

– Od vitalnog je značaja za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država spriječiti i obeshrabriti širenje i korištenje smrtonosnog hemijskog oružja. Nema sumnje da je Sirija koristila zabranjeno hemijsko oružje, prekršila svoje obaveze iz Konvencije o hemijskom oružju, te ignorirala molbe Vijeća sigurnosti UN-a. Svi prethodni višegodišnji pokušaji da se promijeni Assadovo ponašanje su propali veoma dramatično – rekao je Trump.

Trump je naredbu za napad izdao s Floride, a sa američkim predsjednikom su u to vrijeme bili državni sekretar Rex Tillerson, kao i njegov savjetnik za sigurnost H.R. McMaster.

Kako CNN prenosi, Trump je tokom napada bio na večeri s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a sekretar za odbranu James Mattis

ga je sve vrijeme informirao o operaciji u Siriji.

– Prvi pokazatelji govore da je napad ozbiljno oštetio ili uništio sirijsku zračnu infrastrukturu i opremu u zračnoj bazi Shayrat, umanjujući tako mogućnost sirijske vlade da dostavlja hemijsko oružje – navodi se u saopćenju Pentagona.

Obraćajući se novinarima u četvrtak navečer, državni sekretar Rex Tillerson je izjavio da ovaj napad ne predstavlja “promjenu u našoj politici ili našem stavu prema Siriji”, iako je ovo prvi put da SAD odluči pokrenuti vojnu akciju protiv sirijske vlade.Sirija osudila “agresiju” SAD-a

Sirija je osudila američki raketni napad na zračnu bazu pod kontrolom vlade odakle je, po riječima američkih zvaničnika, sirijska vojska započela smrtonosni hemijski napad ranije tokom ove sedmice, nazivajući taj čin “agresijom” koja je dovela do “gubitaka”. Pobunjenici su pozdravili američki napad, javlja Associated Press.

Vojni zvaničnik za sirijsku televiziju je kazao da je napad na zračnu bazu prouzročio materijalnu štetu. U saopćenju drugog neimenovanog zvaničnika govori se o “gubicima”, bez navođenja preciznijih podataka.

Talal Barazi, guverner pokrajine Homs gdje se nalazi ciljana zračna baza, u telefonskom razgovoru sa Associated Pressom kazao je da je svrha napada bila “podržati teroriste na terenu”. Za televiziju Al Arabiya izjavio je da je požar u zračnoj bazi bjesnio dva sata prije nego što je ugašen.

Sirijska opozicijska grupa, Sirijska koalicija, pozdravila je američki napad, kazavši da on okončava eru “nekažnjavanja” i trebao bi biti tek početak.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je pozdravio napad kazavši da je Trump “poslao snažnu i jasnu poruku” da “korištenje i širenje hemijskog oružja neće biti tolerisano”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ranije je kazao da se nada da će Trump pokrenuti vojnu akciju.

Većina sirijskih aviona evakuirana prije američkog napada, Britanija uz SAD

Komanda sirijske vojske evakuirala je većinu borbenih aviona iz zračne baze prije nego što su je pogodile američke rakete, javila je libanska televizija Al-Majadin.

Libanska televizija pozvala se na “informacije”, prenosi Reuters.

Istovremeno, glasnogovornik britanske vlade izjavio je danas da Britanija u potpunosti podržava zračni napad SAD na sirijsku zračnu bazu, sa koje su, kako tvrdi, nedavno izvršeni smrtonosni napadi hemijskim oružjem na sirijsku provinciju Idlib.

“Britanska vlada u potpunosti podržava akciju SAD, za koju vjerujemo da predstavlja adekvatan odgovor na barbarski napad hemijskim oružjem, koji je sproveo sirijski režim, i ima za cilj da odvraćanje od daljih napada”, rekao je on.

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine “tomahavk” raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsjednik Donald Trump kao odgovor za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bashara al -Assada u Idlibu.

Zvaničnik Bijele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile zračnu bazu Shayrat u Siriji.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta zračna baza, prema zvaničniku Bijele kuće, ima veze sa “programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana s užasnim hemijskim napadom 4. aprila”, prenosi AFP.

Posted by on 2017-04-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login