Trump obustavio financiranje WHO. Uslijedile brojne kritike

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog “lošeg upravljanja” epidemijom koronavirusa.

Donald Trump
Donald Trump

Istakao je i kako je blizu dovršetka plana za zaustavljanje koronavirusa i ponovno otvaranje izmučene američke privrede u nekim dijelovima zemlje koji bi vjerovatno trebali biti spremni prije 1. maja.

Trump je prije sedam dana zaprijetio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a sada je otišao i korak dalje.

“Danas sam naredio obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa”, rekao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je kazao kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati.

“Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinom izvoru s vrlo malo preminulih,” dodao je.

Već danima Trumpova administracija oštro kritizira stav ženevske agencije UN-a, posebno stajališta koja Washington smatra previše povoljnim za Peking.

Washington se posebno žali što su američke mjere zaštite u krizi, poput postupnog zatvaranja granica, naišle na snažni otpor WHO-a, koji je “nastavio pozdravljati kineske čelnike zbog njihove spremnosti na dijeljenje informacija”.

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države žele “radikalno promijeniti” način rada organizacije.

“U prošlosti je WHO napravio dobar posao. Nažalost, ovaj put nije dao sve od sebe i moramo se potruditi da potaknemo radikalnu promjenu”, rekao je.

Trump želi pokrenuti ekonomiju što je prije moguće, nakon što je uslijed zaraze koronavirusom umrlo 22.000 Amerikanaca, a nekoliko miliona je ostalo bez posla

Poručio je kako će “ovlastiti” guvernere, unatoč sumnjama nekih stručnjaka da predsjednik ima takve ovlasti, provoditi planove u svojim državama u odgovarajuće vrijeme. Rekao je da će razgovarati sa svih 50 guvernera o planu, vjerojatno u četvrtak video konferencijom.

Trumpova radna skupina za koronavirus preporučila je ljudima širom zemlje da se pridržavaju strogih smjernica socijalne distancije do kraja aprila. Otvaranje nekih država prije toga bilo bi u suprotnosti sa smjernicama u njihovom trenutnom obliku.

Trump je u početku rekao da se nada ponovnom otvaranju privrede do sredine aprila, ali sve veći broj zaraza prisilili su ga da produži savezne smjernice do kraja mjeseca. Neki medicinski stručnjaci postavljaju pitanje hoće li zemlja biti spremna do tada.

Trump se bori protiv optužbi da je sporo odgovorio na pandemiju, a podrška javnosti koju je imao u vođenju krize je pala.

Sjedinjene Države imaju najveći broj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa. Prema najnovijim podacima SAD ima više od 611.000 oboljelih i 25.924 preminulih.

Brojne kritike Trumpu zbog prekida financiranja WHO

Američki predsjednik Donald Trump našao se na udaru kritika nakon što je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog “lošeg upravljanja” epidemijom koronavirusa.

Sjedinjene Države najveći su donator Svjetske zdravstvene organizacije sa više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je otprilike 15% njenog budžeta.

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da “nije vrijeme” za smanjivanje resursa za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

“Sada nije vrijeme za smanjenje resursa za operacije Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa,” kazao je Guterres.

“Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu zajednicu koja će solidarno raditi na zaustavljanju virusa i njegovih potresnih posljedica”, rekao je glavni tajnik UN-a.

Predsjednik Američkog medicinskog udruženja Patrice Harris nazvao je to “opasnim korakom u pogrešnom smjeru koji neće olakšati pobjedu nad COVID-19” i pozvao Trumpa da je preispita.

Iz Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins su poručili kako ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije.

“Pandemija nije vrijeme za raditi takve stvari. Ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije. WHO čini pogreške, kao što je to učinila u odgađanju reakcije na epidemiju ebole 2013. i 2014. u zapadnoj Africi. Možda će biti potrebne reforme, ali nakon što pandemija prođe,” kazao je dr. Amesh Adalja, stručnjak za zarazne bolesti i viši znanstvenik.

Orgnizacija Protect Our Care smatra kako ovo nije ništa drugo nego pokušaj predsjednika Trumpa da odvrati pažnju od neuspjeha njegove administracije u pripremi pandemije.

“Da budemo jasni, Svjetska zdravstvena organizacija nije bez greške, ali je nerazumno smanjiti financiranje na vrhuncu globalne pandemije. Ovaj će potez nesumnjivo učiniti Amerikance manje sigurnim.”

Trumpa je kritizirao i dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti iz Medicinskg centra sveučilišta Vanderbilt.

“Ovaj virus ne treba putovnice. U nekoliko kratkih mjeseci otputovao je na sve kontinente svijeta, osim na Antarktiku. Ako se ikad dogodio događaj koji bi nam pokazao kako moramo raditi jače kao globalna zajednica, to je to, “rekao je.

Posted by on 2020-04-15. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login