Trump pod pritiskom zbog sukoba interesa: Istraga protiv naftnog mogula

Donald Trump

Donald Trump

Osam demokratskih senatora zatražili su pokretanje istrage protiv milijardera i mogula Carla Icahna, inače savjetnika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a u vezi s njegovim poslovanjem u oblasti biogoriva, objavio je Reuters.

To je treći slučaj u kojem se šefa Bijele kuće u samo desetak dana teško tereti zbog mogućeg sukoba interesa. Senatori sumnjaju da je Trumpov savjetnik prekršio trgovinske zakone i propise o obnovljivim izvorima energije da bi stekao finansijsku korist.

Milijardera je Trump angažirao kao neplaćenog savjetnika odmah nakon izbora, a već u februaru je Icahn predložio izmjene američkih propisa koji bi umanjili namete naftnim kompanijama, uključujući i kompaniju u njegovom vlasništvu. Pismo senatora upućeno američkim regulatorima je zahtjev za istragu, ali prema propisima, agencije ga ne moraju ispoštovati.

Ovo je treći slučaj u posljednje dvije sedmice u kojima mediji otkrivaju informacije koje Trumpa vežu s mogućim sukobom interesa. Prvo je Reuters objavio da su Trumpove kompanije, odnosno hoteli u New Yorku dobijali novac od državnih penzionih fondova.

Potom, mediji su prenijeli skandal iz Kine gdje je kompanija njegovog zeta Jareda Kushnera, inače supruga Ivanke Trump, predsjednikove kćerke i savjetnice, tražila investitore za gigantski projekt ulaganja u nekretnine tako što im je obećavala da će dobiti američko državljanstvo ili dozvolu za boravak, ako ulože 500.000 dolara.

Reporteri iz Kine su prenijeli da su tokom prezentacije projekta u više navrata pomenuli kako bi „predsjednikov zet“ bio izuzetno zadovoljan te da bi mu puno značilo ako projekt bude uspješan. Kasnije se kompanija, koju je Trumpov zet nominalno napustio, izvinila zbog pogrešno formulirane prezentacije.

Posted by on 2017-05-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login