Trump traži uvođenje taksi za zahtjeve za azil, UNHCR protiv

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump od vladinih dužnosnika zatražio uvođenje strožijih pravila za azilante, uključujući i plaćanje takse za zahtjeve za azilom, agencija Ujedinjenih naroda je u utorak saopćila da je traženje azila temeljno pravo i da se za podnošenje zahtjeva ne bi trebala plaćati nikakva taksa.

Donald Trump
Donald Trump

“Ljude se za ostvarivanje njihovog prava ne bi trebalo finansijski teretiti”, kazao je glasnogovornik Visokog komiteta UN-a za izbjeglice (UNHCR) Charlie Yaxley.

Ljudska prava

“Traženje azila je temeljno ljudsko pravo. Ljudima bi, kada traže azil, trebalo biti omogućeno ostvarivanje njihovog prava”, dodao je, prenosi Hina.

Podsjetio je da je SAD ratificirao sporazum iz 1951. godine u kojem piše da ljudi koji bježe zbog sukoba ili progona zaslužuju međunarodnu zaštitu i sigurno utočište u drugoj zemlji.

Predsjednik Trump najnovijim mjerama, koje tražiteljima azila, ako su u zemlju ušli ilegalno, također brane tražiti posao i raditi sve dok se njihovi zahtjevi riješe, želi spriječiti ulazak u zemlju sve većeg broja imigranata iz Srednje Amerike koji prelaze preko američko-meksičke granice.

Posted by on 2019-05-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login