Trump želi drastično smanjiti stopu korporativnog poreza

Donald Trump

Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump želi drastično smanjiti stopu korporativnog poreza, čime bi vjerojatno povećao državni dug i prekršio dugoročni cilj republikanaca koji se odnosi na ograničavanje zaduživanja na saveznoj razini, pišu američki mediji.

Trump je dao upute savjetnicima da predlože smanjenje stope korporativnog poreza s 35 na 15 posto, piše Washington Post.

Smanjenje stope, koje bi po nezavisnim stručnjacima federalnu vlast kroz jednu deceniju moglo stajati 2.400 milijardi dolara, veće je no što je republikanska administracija iz Bijele kuće predlagala ranije.

Službenici iz Bijele kuće kažu kako će Trump svoje namjere objaviti u srijedu kao dio predstavljanja reforme cjelokupnog poreznog sistema, nekoliko dana prije 100-tog dana mandata, kojeg si je postavio kao krajnji rok za postizanje najvažnijih ciljeva i obećanja iz kampanje.

Očekuje se i rasprava o promjeni stope poreza na lični dohodak, pored drugih dijelova reforme poreznog zakona, navode dva anonimna službenika Bijele kuće.

Trump je obećao da će ukupno smanjenje poreza biti najveće u historiji SAD-a, a njegovi savjetnici su kazali kako će ono potaknuti i privredni rast, koji će nadoknaditi svaki pad prihoda.

“Porezni plan će se sam isplatiti kroz povećanje privrednog rasta”, izjavio je u ponedjeljak ministar financija Steven Mnuchin.

No, sve reforme moraju dobiti podršku Kongresa, a donošenje sveobuhvatnog plana smanjenja poreza kojim bi se povećao deficit bi bilo gotovo nemoguće bez podrške zastupnika obiju stranaka. Mnogi zastupnici Demokratske stranke, međutim, rekli su da neće poduprijeti takav plan, dok republikanci već godinama tvrde da je zaustavljanje rasta deficita nacionalni prioritet.

Čak i članovi Republikanske stranke, koji se slažu da bi smanjenje poreza moglo značajno potaknuti rast, priznalo je da bi bilo koji veliki porezni rez zahtijevao povećanje ostalih prihoda ili pronalaženje proračunskih ušteda.

Wall Street Journal u ponedjeljak poslijepodne prvi je objavio vijest o Trumpovom zahtjevu za smanjenje stope korporativnog poreza na 15 posto.

Prema projekcijama, tvrtke u SAD-u će u 2018. godini platiti 340 milijardi korporativnog poreza, što je približno desetina svih prihoda u saveznom budžetu.

SAD trenutno ima jednu od najviših stopa korporativnog poreza na svijetu, no većina kompanija plaća mnogo nižu efektivnu stopu jer porezni zakon predviđa brojne odbitke.

Ipak, zakonodavci obiju stranaka izjavili su da se stopa korporativnog poreza mora smanjiti kako bi pomogla američkim kompanijama da konkuriraju tvrtkama sa sjedištem u drugim zemljama, kao i da spriječe američke tvrtke da se presele u inozemstvo.

Centar za poreznu politiku, neovisna organizacija stručnjaka povezanih s institutima Brookings i Urban, procijenio je da bi Trumpov prijedlog o smanjenju stope korporativnog poreza, inauguriran tokom predizborne kampanje, kroz deset godina stajao 2.400 milijardi dolara.

Posted by on 2017-04-26. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login