Tržište nekretnina u BiH nije zakonski regulisano

nekretnina Kako radi tržište nekretnina u SAD-u bila je tema seminara koji je danas u Sarajevu organizovalo Udruženje učesnika u prometu nekretninama (UPN) BiH.

Predsjednik Udruženja Nikola Žigić, koji se u SAD-u bavi nekretninama već oko 15 godina, rekao je da je u SAD-u, ali i u brojnim drugim državama u svijetu, tržište nekretnina zakonski regulisano, što nije slučaj u BiH.

Po njegovim riječima, Upravni odbor UPN-a pokušava uvesti red u ovu oblast da bi se postiglo da agenti koji se bave nekretninama budu licencirani i obrazovani. Također, cilj je i formiranje Multiple listing servicea (MLS) da bi sve nekretnine bile u jednoj bazi i tako bi se moglo pratiti koja je trenutna prodajna cijena nekretnina.

Žigić je naglasio da zakon o nekretninama u državama u kojima postoji, među kojima su Hrvatska i Srbija, definiše način na koji se obavlja posao prometa nekretninama.

“Taj zakon istovremeno štiti kupce i prodavače od bilo kakvih zloupotreba i reguliše kako se nekretnine trebaju prodavati. S obzirom na nepostojanje tog zakona u BiH, ovdje trenutno svako može prodavati nekretnine” – izjavio je Žigić novinarima prije početka seminara.

Takvim zakonom, kako je dodao, ujedno bi se osiguralo i da se sankcionisaju neregularnosti u procesu prodaje nekretnina.

Žigić je dodao da je cilj UPNBiH, koje je osnovano 2007. godine, da u narednom periodu okupi sve učesnike u prometu nekretninama u BiH, odnosno agente i brokere, jer samo zajednički mogu urediti ovu oblast u BiH.

Istakao je da UPNBiH, u saradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), pokušava osposobiti mlade ljude u BiH za posao agenta za promet nekretninama.

“Posao agenta je pravi posao, ali u BiH, nažalost, nije prihvaćen kao takav. Taj posao zahtijeva kontinuirano obrazovanje i u dogledno vrijeme bi trebao biti priznat u BiH da bi ljudi imali povjerenja u agente” – kazao je Žigić.

Posted by on 2013-08-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login