Tržište rada na jugu Evrope u katastrofalnom stanju

 nezaposlenost

nezaposlenost

Tržište rada na jugu Evrope je još uvijek u katastrofalnom stanju. Kompanijama sa bogatog sjevera istovremeno nedostaje radna snaga. Iz ove konstelacije se gotovo svakodnevno rađaju nove inicijative.

Prema podacima OECD-a, gotovo svaki treći radno sposobni građanin Španije je trenutno bez posla, što je mnogo više nego prosjek Evropske unije, gdje je bez zaposlenja svaki deseti. Kada se španske brojke uporede sa onim članicama EU-a gdje je ekonomija u najboljem stanju, tada brojke izgledaju još drastičnije.

U Njemačkoj i Austriji je naime tek svaki dvadeseti stanovnik bez posla. Situacija sa mlađima od 25 godina je još dramatičnija. U Špniji je gotovo milion mladih bez posla dok je istovremeno u Njemačkoj, koja broji gotovo dvostruko više stanovnika (82 miliona), s 350.000 ovaj broj znatno niži, prenosi Deutsche Welle.

Ovi podaci nisu novi, o njima se priča već godinama. Isto tako se priča i o potrebi pokretanja inicijativa za zapošljavanje mladih sa juga Evrope. No političke inicijative su jedno, a stanje u realnom svijetu nešto drugo. Za kompanije koje djeluju “na terenu” stvari naravno izgledaju drugačije nego za političare koji donose odluke i pokreću inicijative iz svojih institucija u Bruxellesu.

“Mlade izvući iz spirale nezaposlenosti i beznađa”, je geslo koje su mnoge kompanije koje djeluju na području cijele Evrope uvrstile u svoju poslovnu filozofiju. Socijalni angažman, kako kaže njemački glasnogovornik multinacionalne kompanije Nestle Alexander Antonoff, je važan segment aktivnosti ove kompanije.

“Nestle je aktivan u svakoj članici Evropske unije i naravno da se samo po sebi podrazumijeva da se i mi brinemo o problemima društva u koje spada i nezaposlenost među mladima” – kaže Antonoff.

No naravno da su kompanije poput Nestlea osim socijalnog angažmana vođene i nekim drugim motivima.

Sociolog Hilmar Schneider primjećuje da ovakve inicijative kompanijama padaju na pamet tek u trenutku kada im počinje nedostajati radne snage u zemljama poput Njemačke gdje je, što zbog ekonomskog rasta, što zbog demografskih promjena, odnosno nestajanja podmlatka, sve teže doći do prikladnog kadra.

No regrutiranje mladih nezaposlenih iz inostranstva, uz sve inicijative i socijalne projekte, kompanije u Njemačkoj još uvijek vide tek kao “drugo najbolje moguće rješenje”.

Jer dovesti mladog i radno sposobnog Španca u Njemačku je jedno, no integrirati ga potpuno u radnu sredinu je nešto posve drugo. Kao najveća prepreka se i dalje pokazuje nepoznavanje jezika što otežava ne samo socijalnu nego i radnu integraciju i iziskuje mnogo energije (i novca). No kada nedostatak kadra postane akutan, tada kompanije, što se jezika tiče, zažmire ne na jedno, nego na oba oka.

Po potrebi kompanije traže kandidate s općom naobrazbom koje tada uže specijaliziraju za vlastite potrebe. Nestle je za mlade iz južne Evrope pokrenuo dva dugotrajna edukacijska programa u trajanju od tri godine tokom kojeg bi se učio jezik i prilagođavalo na specifične uvjete rada. U sklopu ovog programa bi “utočište” trebalo pronaći više od 20.000 mladih Španaca i Portugalaca.

“Naravno da ovi projekti nisu pokrenuti, a da pritom ne mislimo i na to kako da sami dođemo do talenata” – kaže Antonoff, javlja Deutsche Welle.

Posted by on 2013-12-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login