Tunel preko Neuma?

Neum

Neum

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić i ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas će se sastati u Zagrebu te i službeno otvoriti temu gradnje cestovnog koridora kojim bi se preko Neuma sjever Hrvatske prometno povezao s krajnjim jugom, odnosno dubrovačkim područjem.

Nakon što je hrvatska Vlada odgodila gradnju mosta Pelješac i rekonstrukciju ceste preko Pelješca, krenulo se u realizaciju planova gradnje cestovnog koridora preko Bosne i Hercegovine.

Kako javlja Jutarnji list niko od nadležnh u Hrvatskoj zasad ne želi govoriti o tome šta će Hrvatska predložiti. Prema neslužbenim informacijama ovog lista, u Hrvatskim cestama je napravljen prijedlog cestovnog rješenja koji će hrvatski ministar Hajdaš Dončić predložiti svom BiH kolegi.

Navodno se predlaže gradnja tunela koji bi počinjao i završavao u Hrvatskoj bez mogućnosti izlaska na teritorij BiH.

Riječ je o tunelu s dvije cijevi koji bio dugačak oko šest kilometara.

Prijedlog Bosne i Hercegovine prošlog mjeseca iznio je pomoćnik tamošnjeg ministra prometa Izet Bajrambašić rekavši da BiH predlaže gradnju zatvorenog koridora kroz područje Neuma.

Koridor bi bio dugačak oko šest kilometara i protezao bi se između granica dviju država. Prema tom prijedlogu, osam kilometara od Neuma bio bi napravljen veliki kružni tok.

Jedan krak kružnog toka išao bi prema BiH, a drugi prema Dubrovniku. Koridorom prema Dubrovniku putovalo bi se bez zaustavljanja i bio bi potpuno zatvoren i pokriven videonadzorom.

Isti kružni tok bio bi sagrađen i nakon izlaska iz BiH.

Prema prijedlogu BiH, zatvoreni koridor bio bi dan Hrvatskoj na koncesiju koja bi njime upravljala.

Dogovor Hrvatske i BiH trebat će odobriti i evropska komisija jer će nakon ulaska u schengenski sistem nadzora granice Hrvatska biti vanjska granica EU. U slučaju realizacije prijedloga, schengenska granica EU bila bi prekinuta kod Neuma i ponovno bi se uspostavljala oko šest kilometara dalje.

Posted by on 2012-05-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login