Turci i Arapi žele bankarsko tržište Srbije

banka, SrbijaČačanska banka, regionalna banka u kojoj udjele imaju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i međunarodna finansijska organizacija IFC, ogranak Svjetske banke (WB), ponudila je na prodaju svoje akcije, a kao potencijalni kupac se spominje banka iz Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

EBRD u Čačanskoj banci ima 29,99 posto udjela, IFC 19,98 posto, dok je državni kapital 28,48 posto.

Novog vlasnika, kako navodi na svojoj stranici srbijanska kompanija specijalizovana za ekonomiju Business Info Group, birat će EBRD, jer je ova institucija poznata po tome što dođe u određenu banku, uloži u nju, a zatim je dobro proda.

Pored Turaka koji sve više investiraju i u bankarsko tržište Hrvatske, za srbijanski bankarski sektor su zainteresovani i Arapi.

Velika banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA) sa gotovo 70 ogranaka, također, želi da uđe u bankarsko tržište Srbije i samostalno započne poslovanje.

“Vode se razgovori, idu u dobrom pravcu. Očekivali smo da posao tokom ljeta privedemo kraju, ali bankari iz Emirata žele da sa svih strana sagledaju ulazak na naše tržište”, izjavila Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.

Gotovo sve domaće banke u Srbiji su na prodaju, ali zbog finansijske krize teško nalaze kupce. Interesovanje za tržište Srbije je malo, jer i trenutno prisutne strane banke sve teže posluju. Zbog toga se ulagači u bankarski sektor očekuju iz Turske i Emirata, gdje, kako navode lokalni analitičari, ima dovoljno neiskorištenog kapitala.

Srbija ima najveće kamatne stope u Evropi i banke su ostvarivale visoke profite, ali je ekonomska kriza urušila standard građana i dovela nenaplative kredite na nivo od visokih 3,5 milijardi eura, pojašnjavaju ekonomski analitičari u Srbiji. Trećina banaka koje posluju u Srbiiji će ovu godinu završiti sa gubitkom.

Od šest banaka u Srbiji, najveće su Komercijalna banka i Poštanska štedionica. Na prodaju Komercijalne postoji moratorijum do 2015. godine, ali bi u Srbiji i nju rado prodali. Na prodaju nije Poštanska štedionica, koja je preuzela tri propale domaće banke. Njeni klijenti su penzioneri i primaoci socijalnih davanja, te će država nju dokapitalizirati.

Posted by on 2013-12-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login