Turci investiraju 22 miliona dolara u Brčko

Brčko panorama

Brčko panorama

Turska kompanija Anadolu Botanik trebala bi u narednih pet godina investirati u Brčko distrikt 22 miliona dolara, potvrdio je šef vladinog Odjela za privredni razvoj Damir Bulčević.

Prema njegovim riječima, predstavnici Anadolu Botanika prethodno su uputili pismo namjere, u kojem su zatražili minimalnu površinu zemljišta od 100 hektara u zakup i četiri hektara s objektima za kupovinu na lokalitetu Okrajci u Gornjem Rahiću, južno od Brčkog.

“Anadolu Botanik jedna je od vodećih svjetskih firmi u oblasti agrara, koja radi po najsavremenijim metodama i s najmodernijom mehanizacijom. Specifikum ovog projekta u distriktu, gdje bi se, uz ostalo, proizvodile sadnice je što bi se sadnice, umjesto iz zemlje, proizvodile iz kokosove ljuske”, objasnio je Bulčević.

Protokol o saradnji

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić i predsjednik turske kompanije Durmus Koc potpisali su prethodno protokol o saradnji, koja se odnosi na pronalaženje lokacije za izgradnju poslovnog centra na području distrikta.

Domić je inicijativu ocijenio kao veoma korisnu za Brčko, ističući da je Vlada prihvatila poslovnu inicijativu firme te da su njeni predstavnici preuzeli obavezu da u određenom roku preduzmu aktivnosti na realizaciji ponuđenog projekta.

Kompanija bi prve radove u Brčko distriktu trebala početi tokom ove godine.

Posted by on 2015-03-21. Filed under Brčko, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login