Turisti će zbog klime seliti s Mediterana na Baltik

Mediteran

Mediteran

Klimatske promjene ozbiljno prijete turističkoj industriji u mediteranskim zemljama poput Španjolske i Italije, upozorava se u europskom izvješću o utjecaju klime na turizam.

U studiji “Vrijeme je ključno: prilagodba turizma klimatskim promjenama u Europu” navodi se da bi zbog promjene klime sunčani jug Europe mogao postati manje zanimljiv turistima, piše britanski list The Independent.

Toplija i suša ljeta u južnim zemljama kao što je Španjolska mogla bi dovesti do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa.

Porast temperature te bi zemlje mogao učiniti pretoplima da bi se u njima ugodno uživalo na vrhuncu ljeta, stoji u studiji.

I dok bi južne zemlje mogle izgubiti, one sjevernije, s umjerenijim ljetima, zabilježile bi porast turističkog prihoda.

Najveći gubitnici bili bi Španjolska i Bugarska, a turistički boom doživjele bi baltičke zemlje Latvija i Estonija, te Slovenija i Slovačka.

To ipak ne znači da bi turisti trebali otkazivati ljetne aranžmane za Španjolsku, jer se predviđanja iz studije odnose na 2100. Iako je to daleko, stručnjaci savjetuju da se s mjerama počne odmah.

Procijenili su da bi južne mediteranske zemlje mogle godišnje gubiti do 0,4 posto svog BDP-a. U slučaju Španjolske, to je gubitak od 5,6 milijardi eura.

S druge strane, turistički prihodi na sjeveru bi porasli, no samo oko 0,32 posto BDP-a što znači da bi kontinent ukupno bio na gubitku.

Studija koju su proveli Salvador Barrios i Juan Ibanez Rivas također upozorava da bi promjena temperature mogla utjecati i na to kada i koliko često ljudi putuju.

Autori kažu da bi turisti mogli rasporediti odmor ravnomjernije, tokom cijele godine i uzimati kraće odmore kako bi primjerice iskoristili dobro vrijeme u drugim godišnjim dobima.

Posted by on 2015-08-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login