Turisti iz Bjelorusije i Ukrajine stižu u Albaniju

Albanija, turizam

Albanija, turizam

Prvi avion sa 150 turista iz Bjelorusije sletio je jučer na aerodrom Majka Tereza u glavnom gradu Albanije, javlja agencija ATA.

Pozitivni efekti ukidanja viza za nekoliko država, što je nedavno odobrila vlada započeli su sa Bjelorusijom odakle svake sedmice dolazi sve više turista.

Izabrana je turistička kompanija Aler Travel da dovodi turiste sa ruskog govornog područja, i to nakon intenzivne promotivne kampanje koju je provelo ministarstvo turizma Albanije. Oni će do kraja septembra svake sedmice dovoditi turiste iz Bjelorusije i Ukrajine.

Samo iz Ukrajine se očekuje 8.000 turista ove godine, a kako navodi agencija, izazov za Albaniju je da ponudi kvalitetnu uslugu.

Snižavanje PDV-a na turizam sa 20 na šest posto trebalo bi, kako se očekuje, dovesti do buma u toj industriji te investicija za proširenje smještajnih kapaciteta i poboljšanja usluga. Cilj nije samo povećati broj dolazaka nego i poboljšati kvalitet usluga i produžiti boravak turista.

Albanske vlasti su pripremile i letke sa informacijama na ruskom jeziku. To tržište je veliki potencijal ne samo za Albaniju, nego za cijeli Balkan. Bjelorusija sa 9,5 miliona stanovnika će značajno povećati broj turista ove godine u Albaniji.

Posted by on 2017-06-13. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login