Turisti na Antarktici predstavljaju opasnost za okoliš

Antarktika, ledNaučnici na Antarktici upozorili su u srijedu da nagli porast broja posjetilaca  na ledenom kontinentu predstavlja prijetnju za njegov krhki okoliš.

Broj turista eksplodirao je od manje od pet hiljada u 1990. na sadašnjih oko 40 hiljada godišnje, pokazuju podaci turističke industrije. Pritom većina posjetitelja odlazi upravo na fragmentirane dijelove Antarktike koji nisu zaleđeni a čine manje od jedan posto njezine površine.

Na tim malenim nezaleđenim područjima gradi se i sve više naučnihbaza, kao i pratećih cesta, skladišta goriva i pista.

Upravo na tim područjima obitava pak većina divljih životinja i biljaka koje inače spadaju među najslabije zaštićene na Zemlji, pokazala je studija australskog državnog programa za zaštitu okoliša (NERP) i australskog odjela za Antarktiku.

“Mnogi misle da je Antarktika dobro zaštićena od prijetnji za njezinu bioraznolikost jer je izolirana i nitko tamo ne živi”, tumači Justine Shaw iz NERP-a u studiji objavljenoj u časopisu PloS Biology.

“Mi pokazujemo da je bioraznolikost Antarktike ugrožena”, upozorava ona. “Većina površine Antarktike prekrivena je ledom i tek manje od jedan posto uopće nije zaleđeno.”

“Samo 1,5 posto tog nezaleđenog područja uvršteno je u Posebno zaštićena područja Antarktike sukladno Sistemu povelja o Antarktici, pri čemu je bioraznolikost uglavnom koncentrirana na nezaleđena područja”, naglašava Shaw.

Pet potpuno nezaleđenih ekoregija uopće nije zaštićeno a svih 55 zaštićenih područja na ledenom kontinentu blizu je područja ljudske aktivnosti.

Antarktika spada među posljednja neistražena područja na Zemlji pa privlači putnike u potrazi za pustolovinama.

Većina njih dolazi morem a neki plaćaju i više od 20 hiljada dolara za luksuznu kabinu u najfrekventnijem periodu od novembra do marta.

Posted by on 2014-06-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login