Turisti u Tugarima: “Požar nam je planuo pred očima”

Tragom aktualnih požara na širem splitskom području izišli smo na teren da bismo provjerili situaciju iz prve ruke. I na žalost, bili svjedoci novim požarima koji su se aktivirali ispred nas.

požar, Split

požar, Split

Cesta na ulazu u selo Tugare u zaleđu omiške općine, kao u nekom akcijskom filmu. Policija, hitna pomoć, vatrogasna vozila i nekolicina mještana. Situacija se mijenja iz minute u minutu. I dok sam zamoljena da ne koristim glavnu cestu, koja je inače alternativni pravac za Split, pogotovo u vrijeme gužvi, skrećem prema predjelu Majčine, nadajući se boljoj perspektivi i pregledu situacije za par fotografija. Kanaderi gase zaostale plamenove na ostalim predjelima sela. Stanovnici okolnih kuća budnim okom prate situaciju.

“Svake godine gori, ali…”

Osamdesetogodišnji Nediljko Radilović kaže kako se ne sjeća ovakve katastrofe. “Svake godine gori, i ’81. je zadnji put došlo skroz do kuća, ali nije nikad bilo da gori na ovoliko puno mista” kaže nam barba Nediljko. I dok kroz razgovor prebiremo dojmove, samo nekoliko metara od nas ponovno se aktivira plamen. Nekolicina mlađih mještana koja je osiguravala vikendicu u blizini odmah spremno reagira. Trideset petogodišnji Marin od jučer kaže nadgleda situaciju i pomaže gdje god stigne. Signala u selu trenutno nema, povremeno se pojavi, tako da je i komunikacija otežana. Jedno vatrogasno vozilo koje se našlo u blizini reagira, ali i u pomoć zovu kanader koji kruži. No prema trenutnim informacijama vatra se aktivirala i točno iza brda gdje kanaderi također moraju reagirati kako se vatra ne bi proširila dalje na naseljena područja. Stiže i dodatno vatrogasno vozilo riječkih registarskih oznaka. Pomoć je dakle stigla i iz udaljenih dijelova Hrvatske. Nakon svih tih intervencija, situacija je trenutno pod kontrolom.

Ne boje se, ali su spremni na odlazak

Susrećemo Jennie i Roberta, turiste iz Švedske. Oni su sa još deset prijatelja iznajmili vilu u blizini. „Upravo smo krenuli u šetnju, a požar nam je planuo pred očima” objašnjava Jennie. Ipak kažu nije ih strah, od jučer prate situaciju i spremaju se na odlazak u slučaju da nestane struje ili vode. “Vidimo da su svi to prihvatili mirno i spremno tako da nam to ulijeva povjerenje”. Iako se situacija iz sekunde u sekundu mijenja, kako smo i sami svjedočili, usred velike vrućine i vjetra, stalno se aktiviraju novi mali plamenovi koji predstavljaju ponovnu opasnost. Za sada je situacija na cijelom širem području relativno pod kontrolom, što nam je potvrdio i zapovjednik DVD-a Omiš Višeslav Pešić.

Posted by on 2017-07-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login