Turistička sezona u Hercegovini: Tekija privlači posjetioce u Blagaj

Blagaj

Blagaj

Turistička sezona u Hercegovini u punom je jeku. Jedno od nezaobilaznih mjesta koje posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta je Blagaj. Gradić južno od Mostara, za koji često kažu da je svojevrsni biser, i ove godine privukao je veliki broj turista, a prema podacima iz Turističke zajednice Mostara, broj posjeta u odnosu na prošlu godinu povećan je za dvadeset posto.

– Gužve na parkinzima, broj automobila i prevoznih sredstava koje susrećemo, kao i sve veći broj posjetilaca ugostiteljskih objekata govori nam da je broj posjeta u porastu, kazali su u Turističkoj zajednici Mostara.

Rast broja noćenja

Blagaj ljude iz cijelog svijeta privlači jedinstvenošću, panoramom krša i kulturno-historijskog naslijeđa uz nezaobilaznu rijeku Bunu. Osim toga, Blagaj je posljednjih godina postao mjesto odsjedanja turista, pa je evidentan i porast noćenja. Ipak o tačnosti broja noćenja u Turističkoj zajednici nisu željeli do okončanja sezone.

Najveći broj turista dolazi iz evropskih zemalja, najviše iz Njemačke, Francuske, Poljske, Španije, Češke, a potom i iz Turske, Japana, Kine, arapskih zemalja, uz nezaobilaznu bh. dijasporu. Ove godine osjetno je povećan i dolazak turista sa Tajlanda i drugih azijskih zemalja. Turistička zajednica već se priprema za narednu sezonu, pa je provođenje plana aktivnosti promocije Hercegovine na domaćim i regionalnim sajmovima već započeto.

Najveći problem Blagaja je, ustvari, mali broj parking-mjesta. To se posebno odnosi na dane vikenda kada su gužve znatno veće na ulicama ovog gradića.

Najveća atrakcija u Blagaju je blagajska Tekija. Broj turista koji je posjećuju nije splasnuo bez obzira na to što se od ove godine ulaz u Tekiju naplaćuje po simboličnoj cijeni.

– Ove godine zabilježen je rekordan broj posjeta. Imali smo posjete ljudi iz Japana, Australije, Kine, Rusije, Amerike, Čilea, s Bliskog istoka i zaista smo prezadovoljni brojem turista koji su pohodili naš hram, rekao je koordinator aktivnosti u kompleksu Tekije u Blagaju Edin Džiho.

Održavanje Tekije

Džiho je dodao da novac od naplate ulaznica služi za održavanje Tekije, ali i upotpunjenje sadržaja koje ona nudi turistima iz svih dijelova svijeta.

Tekija u Blagaju spada u red kulturno-historijskih spomenika države Bosne i Hercegovine. Sagrađenja je još u 15. vijeku, a njena Mustaphana sagrađena je prije nekoliko godina na temeljima nekadašnje. Izvor rijeke Bune koja izvire odmah uz Tekiju jedan je od najjačih izvora u Evropi, koji u jednoj sekundi izbacuje 43 kubika vode, što ovo mjesto čini dodatno atraktivnim.

Posted by on 2015-08-25. Filed under Blagaj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login