Turizam šansa za razvoj Srebrenice

Srebrenica

Srebrenica

U općini Srebrenica u zadnjih nekoliko godina ostvaruju se dobri rezultati u oblasti turizma, a to pokazuje veliki broj noćenja i otvaranje motela – izjavio je za Fenu direktor Turističke organizacije Srebrenica Sead Jahić.

Ističe da ova organizacija želi, u saradnji s lokalnim vlastima, promovirati turističku ponudu općine, predstaviti i njenu ljepšu stranu, povećati prihode stanovništva te na taj način dati šansu održivom povratku, valorizaciji prirodnih potencijala i stvaranju novog pozitivnog imidža Srebrenice.

Prošle godine pokrenut je proces obuke lokalnih turističkih vodiča, njih 13, koji u svakom momentu, kaže Jahić, mogu odgovoriti svojim zadacima.

-Ljudi stalno dolaze u Srebrenicu, uglavnom zbog Memorijalnog centra Potočari. Trudimo se da im ispunimo cijeli dan ili dio slobodnog vremena promovišući turističku ponudu, odnosno da im ne dozvolimo da nakon posjete Potočarima, napuste područje općine bez posjete gradu – naglasio je Jahić.

Cilj je, dodaje, da im se predstavi ponuda od jela do posjeta različitim znamenitostima i prirodnim potencijalima.

Turistima se nudi obilazak Muzeja, izvorišta Guber vode, Starog grada, Katoličke kapele, džamije. Osim toga, postoji mogućnost organizovanja škola u prirodi, historijskih sati, lova, ribolova i slično.
-Aktivnosti Turističke organizacije idu u tom pravcu, da kada znamo da će neka organizovana grupa doći u grad, kontaktiramo vođe tih grupa, prije nego što dođu u grad, i prezentujemo im svoje ponude – pojašnjava Jahić.

Naglašava da se i na različitim sajmovima i u BiH i regionu prezentiraju potencijali općine Srebrenice različitim promotivnim materijalima.

Osim svakodnevnih aktivnosti, Turistička organizacija sada vrši pripreme za predstojeću regatu na jezeru Perućac, zatim manifestaciju “Kao nekad” koja okuplja veliki broj Srebreničana raseljenih diljem BiH i dijaspore te sajam ljekobilja, pčelarstva i organske hrane.

Direktor ove javne ustanove apelira na sve institucije i pojedince da ih u svakom momentu kontaktiraju, a oni će se potruditi da njihovi turistički vodiči odgovore zahtjevima turista.

Posted by on 2015-06-22. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login