Turizam u BiH je privredna grana u usponu

turizam, BiHTurizam u BiH je privredna grana u usponu, a značajan dio turističke ponude predstavljaju različite aktivnosti vezane za rijeke, jezera, more i močvarna staništa. Velika je odgovornost i obaveza turističkih subjekata u odgovornom ponašanju prema vodnim resursima.

Čista i dostupna voda je od životne važnosti ne samo lokalnom stanovništvu, već i za potrebe turizma – rečeno je Feni u Turističkoj zajednici Federacije BiH u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Turistička zajednica Federacije BiH, s obzirom na izuzetno smanjena finansijska sredstva kojima raspolaže, neće na formalan način obilježavati Svjetski dan turizma, nego će maksimalan napor uložiti u završetak promotivnog filma “Prirodna lednička jezera u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Osim promocije atraktivnog prirodnog naslijeđa, ovim projektom se zagovara i odgovoran odnos krajnjih korisnika prema vodama, navode iz Turističke zajednice FBiH.

U prvih sedam mjeseci 2013. godine zabilježeno je 467.264 dolazaka turista u Bosnu i Hercegovinu, što je više za 9,3 posto u odnosu na isti period prethodne godine. U istom periodu je ostvareno 1.003.503, 7,4 posto više nego u 2012.godini.

U Federaciji BiH je u ovom periodu boravilo 67,3 posto ukupnog broja turista (314.551 turista, 11,9 posto više nego 2012.godine) i ostvareno 61,1 posto ukupnog broja noćenja (612.958, 10,5 posto više nego u 2012.godini).

Prema podacima Centralne banke BiH, prihod od turizma u BiH u prvih šest mjeseci 2013. godine je iznosio 405,9 miliona KM, što je 3,6 posto više nego u istom periodu 2012..

Odlukom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) 27. septembar se već 33 godine obilježava kao Svjetski dan turizma. Ovogodišnjom temom „Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost“, želi se naglasiti odgovornost turističkih sudionika, ali i potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode.

Posljednjih nekoliko godina teme obilježavanja se biraju u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode.

Posted by on 2013-10-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login