Turizam u Španiji opao za 80 posto

Španija se nada da će uvođenje COVID pasoša u kombinaciji sa testiranjem na COVID-19 prije putovanja omogućiti britanskim turistima povratak na španske destinacije ovog ljeta, rekao je izvor ministarstva turizma za Reuters.

Španija , turizam

“Podržavamo uvođenje potvrda o vakcinaciji, ali ne kao jedini način oporavka mobilnosti, već kao jedno od sredstava u okviru niza mjera, uključujući fizičko distanciranje, testove prije putovanja, nošenje maski”, rekao je izvor, prenosi Fena.

Vlada ne planira uvoditi karantin za strane posjetioce, a također je računala i na to da će se postići širi sporazum između Evrope i Britanije o uklanjanju restrikcija za neesencijalna putovanja, dodao je zvaničnik.

Tokom 2020. godine, dok su se globalna putovanja dramatično smanjila uslijed pandemije korona virusa, turizam u Španiju – jednu od najposjećenijih zemalja na svijetu – opao je za 80 posto na samo 19 miliona posjetitelja, što je nivo koji nije viđen od 1969. godine.

Doprinos industrije bruto domaćem proizvodu opao je na između četiri i pet posto, prema procjenama analitičarke istraživačkog centra Funcas, Maria Jesus Fernandez, sa 12 posto udjela u 2019. godini.

Posted by on 2021-02-17. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login