Turkish Airlines okončao partnerstvo sa BH Airlinesom

Turkish Airlines Turkish Airlines zvanično je saopćio da je Upravni odbor te kompanije donio odluku o okončanju partnerstva sa BH Airlinesom.

Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je saopćio da će biti potpisan ugovor o predaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa ove bosanskohercegovačke aviokompanije.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić ranije je izjavio kako je entitetska vlada već započela pregovore s drugim inostranim kompanijama o mogućoj saradnji, nakon što su predstavnici Turkish Airlinesa dali ostavke u Upravi BH Airlinesa.

Vlada Federacije BiH već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa a ministar Bijedić je potvrdio kako je nakana da se ovu kompaniju pomogne da nastavi funkcionisati kao i da država zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u njoj.

“Kontrolni paket nećemo nikome dati i on ostaje u vlasništvu vlade FBiH”, kazao je ministar Bijedić.

BH Airlines je relativno mali avio prijevoznik koji je u svojoj floti do sada imao tri aviona. Turskih Airlines je već iz upotrebe povukao svoj Airbus 319, pa BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-72 namijenjeni uglavnom regionalnim linijama.

Oni su kupljeni na leasing i trebali bi biti otplaćeni do 2016. godine.

Posted by on 2012-06-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login