Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

Turkish Airlines, BH AirlinesTurski avioprevoznik Turkish Airlines povlači se iz partnerstva sa bh. aviokompanijom BH Airlines u kojoj je imao 49 posto vlasničnog udjela.

Vlada Federacije BiH, koja je većinski vlasnik, već je počela pregovore s drugim inostranim kompanijama o mogućoj saradnji, potvrdio je ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Enver Bijedić.

‘Turskih Airlines izlazi iz BH Airlinesa i to ne treba kriti’, izjavio je Bijedić za Oslobođenje.

Turkish Airlines nije službeno objavio namjeru povlačenja iz partnerstva s bh. aviokompanijom, no tri dosadašnja člana uprave BH Airlinesa koje je imenovao turski partner već su dali ostavke na te dužnosti, što se smatra indirektnom potvrdom ovakvih planova.

Vlada Federacije BiH već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa, a Bijedić je rekao da država želi da zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u toj kompaniji kojoj je potrebno pomoći da nastavi da funkcioniše.

BH Airlines je u svojoj floti do sada imao ukupno tri aviona.
Turskih Airlines je iz upotrebe povukao svoj Airbus 319, pa BH Airlines ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-72, namijenjena uglavnom regionalnim linijama. Oni su kupljeni na lizing i trebali bi da budu otplaćeni do 2016. godine.

Posted by on 2012-06-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login