Turska neće ukidati Facebook i Youtube

Abdullah Gul

Abdullah Gul

Predsjednik Turske Abdullah Gul izjavio je novinarima u Istanbulu da novi zakon te zemlje ne uključuje zabranu društvenih mreža kao što su Facebook i YouTube, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne postoji mogućnost zabrane društvenih mreža kao što su Youtube i Facebook koje se koriste širom svijeta”, rekao je on.

Naglasio je da je jedan dio zakona o internetu u Turskoj, donešenog prošlog mjeseca, promijenjen nakon što je on podnio svoj prijedlog na pomenuti zakon.

Inače, turski parlament je 26. februara ove godine usvojio zakon o internetu u Turskoj u skladu sa prijedlogom i preporukama vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Parti).

Prema tom zakonu potrebno je da odluka o blokiranju stranice bude poslana relevantnom sudu u roku od 24 sata nakon čega sud donosi konačnu odluku u narednih 48 sati.

Također, ako sud poništi odluku o određenom slučaju, zabrana određene internet stranice je nevažeća.

Predsjednik Gul je ipak kazao da će u Turskoj sudskim putem biti sankcionisana svaka upotreba interneta kojom se vrši kriminal i krši privatnost.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je ranije kako bi društvene mreže mogle biti iskorištene za objavljivanje ranije pominjanih montiranih snimaka razgovora zvaničnika.

Posted by on 2014-03-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login