Turska protjerala Darvina iz škola

Darwin

Darwin

Turska je  objavila novi školski program u kojem se teorija o evoluciji Charlesa Darwina ne pominje – do univerzitetskog nivoa.

“Teorija o evoluciji je iznad nivoa učenika i nije direktno povezana sa školskim programom, tako da nije dio tog programa”, rekao je novinarima turski ministar obrazovanja Ismet Jilmaz, prenosi Reuters.

Jilmaz je naveo da će novi program stupiti na snagu početkom školske 2017-2018. godine.
Međutim, predsjednik sindikata zaposlenih u prosvjeti opisao je te promjene kao ogroman korak u pogrešnom pravcu i pokušaj da se izbjegne podizanje “generacija koje postavljaju pitanja”.

Novi školski program, takođe, obavezuje vjerske škole da džihad opisuju kao “patriotski po duhu”, umjesto da ga prevode kao “sveti rat” protiv neprijatelja islama.

“Takođe, naša dužnost je da ispravimo ono što je smatrano pogrešnim. Zato će časovi islamskog zakona i osnovna vjerska lektira obuhvatiti i lekcije o džihadu”, zaključio je ministar Jilmaz.

Posted by on 2017-07-20. Filed under Magazin, Obrazovanje, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login