“TUŠ” zatvara sve radnje u BiH

TUŠSlovenački trgovački lanac “TUŠ” potvrdio je da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini, obrazloživši to “prirodnim katastrofama”. Odgovornost za ovaj potez, “TUŠ” prebacuje na firme u Bosni i Hercegovini.

Ova informacija navedena je u elektronskoj pošti koju je “TUŠ” poslao svim dobavljačima u Bosni i Hercegovini, a koja je u posjedu banjalučkog poslovnog portala capital.ba.

Domaći dobavljači su reagovali burno. Bez ustručavanja su optužili “TUŠ” da ih pokušavaju prevariti koristeći “prirodne katastofe kao izgovor, što je samo još jedna u nizu drskosti i bahatosti”.

Zbog teške situacije i nestabilnog okruženja, “TUŠ Trade” je od danas pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u Bosni i Hercegovini, navodi se u obavještenju Uprave „TUŠ-a“, koje je stiglo na elektronsku poštu 92 dobavljača u našoj zemlji.

Preduzeće je ove godine planiralo poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni činovi određenih dobavljača koji nisu imali razumijevanje za situaciju, te su svojim blokadama poslovanja onemogućili njeno rješavanje i prema ostalim našim partnerima. Zbog navedenog, preduzeće se suočavalo sa velikim izazovima u poslovanju i, na kraju, odlučilo da zatvori prodavnice, navodi Uprava “TUŠ-a”.

Portal Capital navodi da su ogorčeni dobavljači bezuspješno pokušavali da na adresama navedenim u obavještenju dobiju više detalja.

Direktor firme za uvoz i distribuciju mesnih i mliječnih prerađevina “Intercamp” Nedim Kalamujić je poslao mail “TUŠ-u” u kojem ih otvoreno optužuje za prevaru.

Portal Capital je 16. oktobra objavio tekst u kojem je otkrio da se “TUŠ” povlači iz Bosne i Hercegovine, te da namjeravaju ostati dužni više od 20 miliona KM dobavljačima iz Bosne i Hercegovine.

Dan nakon toga, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine je pokrenula opsežnu kontrolu indirektno potvrdivši da “TUŠ” gasi svoje firme, da su neopravdano tražili povrat PDV-a, da vrše sumnjive transakcije sa povezanim pravnim licima, kao i da su obje firme u milionskim gubicima.

Posted by on 2014-10-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login