Tuzla: Kupanje na kopovskim jezerima zabranjeno

Šićki BrodKupanje na kopovskim jezerima je zabranjeno, saopćeno je iz Rudnika “Kreka” Tuzla. S obzirom na to da mnoštvo građana odlazi na jezero Šićki Brod, ovo saopćenje o zabrani kupanja izazvalo je reakcije pojedinih udruženja, tako da se javila potreba za dodatnim pojašnjenjem.

„Na jezeru Šićki Brod kupanje nikada nije ni bilo dozvoljeno. To je krater površine oko 25 hektara, s oko tri miliona kubika vode, nastao usljed eksploatacije uglja. Činjenica je da je voda čista, ali nije za kupanje. Ulaz u jezero nije sređen. Svake godine dolazi do utapanja, razlog je nepoznavane dna jezera“, kazao je Jasmin Brkić, direktor Rekultivacije Šićki Brod, Rudnici “Kreka” Tuzla.

Ranije su među općinskim planovima postojala idejna rješanja da se od jezera Šićki Brod napravi rekreativni centar, ali nikada nisu realizirani. Jezero i dalje nije prilagođeno za kupanje. Iz Rudnika “Kreka” Tuzla upozorili su na opasnost od utapanja i istakli da sami građani snose odgovornost za to.

Posted by on 2012-06-25. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login