Tuzla-Otvorena izložba “Ljepota krajolika – bogatstvo doživljaja” Ivice Vlašića

Ivica Vlašić

Ivica Vlašić

U galeriji „Kristian Kreković“ Franjevačkog samostana u Tuzli, sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Ljepota krajolika – bogatstvo doživljaja“ akademskog slikara Ivice Vlašića iz Livna.

Izloženo je tridesetak radova s motivima iz livanjske doline, u kojima preovlađuju pejzaži i poznati livanjski mustanzi.

Posjetitelje i umjetnika pozdravili su predstavnici organizatora izložbe, predsjednik tuzlanske podružnice HKD „Napredak“ Nikola Čiča i gvardijan Franjevačkog samostana fra Mario Divković.

Izložbu je otvorio Aleksandar Vujadinović, predsjednik Gradskog vijeća Tuzle, koji se umjetniku zahvalio na dolasku, dodavši kako je „svaka izložba umjetnika poput Ivice Vlašića pravi događaj za sve nas“.

Podsjetio je da slikarstvo u Tuzli ima dugu tradiciju.

– Iz Tuzle potiču prvi školovani bh. slikari Đorđe Mihajlović i Adela Ber, kao i svjetski poznati muralist James Haim Pinto, te hrvatski slikar Kristian Kreković. Poslije njih, Tuzla je postala poznata po Ismetu Mujezinoviću, Franji Lederu i Dragiši Trifkoviću – kazao je Vujadinović, podsjetivši da u Tuzli djeluje i Međunarodna galerija portreta, kao jedna od najuglednijih i najvećih na Balkanu.

Slikar Ivica Vlašić kaže da je do sada imao 50 samostalnih i više od 200 skupnih izložbi. Uskoro priprema još nekoliko izložbi od kojih jednu sa 100 slika. Podsjetio je da je u zagrebačkom muzeju „Mimara“ svojevremeno izložio 80 radova.

– Prvi put izlažem u Tuzli i drago mi je što je to u galerijskom prostoru koji je, kao i sam Franjevački samostan, projektirao moj profesor s akademije Zlatko Ugljen. Doživljaj mojih slika svaki put je drukčiji, jer mnogo zavisi upravo od prostora u kojem se izlažu. Bitna je i publika, jer da nje nema, zidovi bi izgledali potpuno prazni – kaže Vlašić.

Kada je riječ o motivima slika, kaže kako su svi osobno doživljeni i njega okružuju, bilo da se radi o zimi, konjima, potoku, pa i lišaju s kamena, gdje je evidentna igra svjetla i boja.

– Sve je to za mene izazov, zapažanje detalja i umješnost prenošenja viđenog i doživljenog na platno. Nastojim prenijeti tu ljepotu da i drugi ljudi uživaju. Ako onaj ko gleda moju sliku zaista uživa, onda je to umjetnost i spona koja veže publiku i umjetnika – napomenuo je Vlašić.

Na kraju je izrazio spremnost da, ako postoji interes Tuzle, neka svoja nova djela u dogledno vrijeme izloži i u Međunarodnoj galeriji portreta.

Umjetnik je dvije slike poklonio posjetiteljima, a dobitnici su izvučeni iz “šešira”.

Lijep ugođaj na izložbi dale su s dvije glazbene numere studentice Nikolina Konta i Suzana Bako.

Izložba slikara Ivice Vlašića bit će ovorena 14 dana.

Posted by on 2017-03-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login