Tuzla: Otvorena izložba “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini”

Tuzla

Tuzla

U galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli je otvorena izložba fotografija “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)”, koju je organizovao Centar za nenasilnu akciju (CNA) s uredima u Sarajevu i Beogradu. Postavku će posjetioci moći vidjeti do 4. marta.

“Izložba je dio projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)”, na kom smo godinama radili, istraživali, fotografisali, kako bismo dokumentovali politiku memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini. Namjera nam je da ukažemo na to kako izgleda politika sjećanja, te da potaknemo dijalog o modelima memorijalizacije i mogućnostima promjene” , navode organizatori.

Jedan od dvojice autora izloženih fotografija, aktivista CNA Nenad Vukosavljević istakao je da je izloža jako dobro prihvaćena i suprotno očekivanjima bilo je veoma malo negativnih reakcija, a jako puno pozitivnih, ocjenjujući da je poučna i potresna.

Drugi autor fotografija, član CNA Nedžad Horozović naglašava da su kroz rad na izgradnji mira i povjerenja na prostoru bivše Jugoslavije imali priliku da obiđu i vide mjesta stradanja i sjećanja na rat iz devedesetih, dodavši da je tako nastala potreba za dokumentovanjem sjećanja na rat u BiH.

Javnosti je ponuđen poticaj da se propituje dominantni način tretiranja prošlosti kroz etničke projekcije, tvrdi on, dodavši da je ovo i proba za uspostavljanje sjećanja na prošli rat, koji će garantovati da se nepravda, bol i rat neće ponoviti.

Ukupno su dokumentovana 84 spomenika, prethodno već objavljena u publikaciji “Rat sjećanja”, te je izbor tih fotografija predstavljen na izložbi. Horozović podvlači da su autori nastojali sačiniti neku vrstu reprezentativnog uzorka od spomenika koji su posvećeni vojnicima, civilnim žrtvama, a podignuti su za sve tri etničke grupe.

Izložba je do sada postavljana u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bihaću, Beogradu i Beču, a nastavit će svoj put po drugim gradovima BiH.

Posted by on 2017-02-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login