Tuzlanski mališani prespavali u biblioteci u čast bajkopiscu Andersenu

Posebna književna noć održana je u tuzlanskoj Narodnoj univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ i to za najmlađu publiku, povodom rođendana jednog od najistaknutijih svjetskih pisaca dječje književnosti Hansa Christiana Andesena.

Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen

Međunarodni dan knjige za djecu u svijetu se već devetnaest godina obilježava tako što djeca noć provedu u bibliotekama, a program je posvećen rođendanu slavnog bajkopisca.

“Već četvrtu godinu zaredom organiziramo noć uz Andersena. Djeca su jedva čekala ovu večer, ali moram priznati da sam i ja. Ovo je zaista jedinstven događaj u našem gradu i uvijek se radujemo ovoj noći u kojoj najmanje spavamo. Jer mi se igramo, razgovaramo, slušamo lijepe priče, a što je najvažnije sve se vrti oko knjige. Zapravo i cilj noći uz Andersena je pokazati važnost prema čitanju od najranije dobi” – rekla je učiteljica Jagoda Iličić, dječja književnica.

Djeca su zaspala u biblioteci uz najljepše priče ovog najznačajnijeg dječjeg pisca.

Posted by on 2019-03-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login