Tuzli prijeti humanitarna katastrofa, migranti noći provode na betonu

Tuzli prijeti humanitarna katastrofa, upozoravaju volonteri. Migranti hladne noći i dalje provode na betonu.

Tuzla, migranti
Tuzla, migranti

Sve je više onih sa zdravstvenim tegobama, a nadležni i dalje nijemo posmatraju.

Tužni prizori iz Tuzle! Zimske noći na minusu provedene na betonu ispod mokrih deka, slika je Autobuske stanice. Dok tek pojedini građani i humanitarne organizacije nastoje ublažiti krizu, vlast i dalje samo posmatra.

Promrzlih nogu i ruku, u potrazi za spasom, pojedini su podigli šatore na željezničkoj stanici.

„Cijelu noć nismo spavali. Sjedili smo jedni pored drugih svi zajedno. Veoma loš vjetar je, leden vjetar i veoma je teško biti ovdje.“

Zbog miniranog terena, ali i negodovanja mještana i lokalne vlasti za smještaj migranata u kasarnu Ljubače, iz IOM-a su kazali da je njihova aktivnost na ovom području završena.

Kantonalna i gradska vlast bez ponuđenih rješenja. Za migrante mjesta nema nigdje osim na betonu, a posljedice su već očite. Tražeći spas od hladnoće, zatečeni su i u prostorijama Bosanskog kulturnog centra. Jesu li oni koje su građani birali sposobni rješavati krize i zaštititi i domicijelno stanovništvo?

“Ovdje je država trebala davno da se uključi, svi nivoi vlasti. da su uložili jedan posto energije koliko su uložili tuzlanski volonteri i nevladine
organizacije, danas bi sve bilo drugačije”, kaže Senad Pirić, volonter.

Dok su vlasti održavale sjednice, a mještani proteste, protiveći se smještaju u Ljubačama, a druge prijedloge u najmnogoljudnijem kantonu niko ne nudi, breme je na volonterima. Sve je više onih sa zdravstvenim tegobama.

„Jedan broj njih se već javio sa povišenim temperaturama, sa glavoboljama, prehladama.“

Dok sa strahom čekaju još hladnije noći, volonteri upozoravaju na moguće katastrofalne posljedice, kako za migrante, tako i za građane Tuzle. Pitaju vlasti spavaju li mirno u toplim domovima znajući da su ljudska bića u njihovom gradu pod otvorenim nebom?

Posted by on 2019-12-07. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login