Tužna muzika izaziva pozitivna osjećanja

muzika

muzika

Slušanje tužne muzike izaziva osjećanja sreće i zadovoljstva, tvrde istraživači sa Univerziteta u Berlinu, javlja Anadolu Agency. Časopis “Plos One” objavio je rezultate istraživanje koje je obuhvatilo slušanje tužne muzike i osjećanja koje ona izaziva.

Za razliku od uvriježenog mišljenja, istraživači tvrde da tužna muzika kod ljudi ne izaziva tugu i neraspoloženje već, potpuno suprotno, sreću i dobro raspoloženje.

Ispitanici su govorili o osjećanjima koje je kod njih izazvala pomenuta muzika. Ispitanici su stava da tužna muzika popravlja raspoloženje, posebno kada je osobi dosadno. Osim toga neki ispitanici su govorili kako im je nakon slušanja tužna muzika dala snagu maštanja, saosjećanja, empatije i kreativnosti.

Istraživači sa Univerziteta u Berlinu u konačnici preporučuju slušanje tužne, spore muzike svima koji su potištine, neraspoloženi i kojima je dosadno.

Posted by on 2014-11-10. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login